Darren Criss

  • Darren Everett Criss (ur. 5 lutego 1987 w San Francisco) – amerykański aktor, piosenkarz i kompozytor. Znany jest z postaci Harry'ego Pottera w musicalach A Very Potter Musical, A Very Potter Sequel i A Very Potter Senior Year, a także z roli Blaine'a Andersona w drugim, trzecim, czwartym, piątym oraz szóstym sezonie Glee.

    Filmografia

    Teatr

    • Fanny (1997) jako Cesario
    • Do I Hear a Waltz (1998) jako Mauro[2]
    • Babes in Arms (1999) jako Beauregard Calhoun
    • A Very Potter Musical (2009) jako Harry Potter[3][4][5]; autor tekstów piosenek[3][4][5]
    • Me and My Dick (2009) jako właściciel włoskiej restauracji (głos); autor tekstów piosenek[6][7][8][9] oraz jako gitarzysta[9]
    • A Very Potter Sequel (2010) jako Harry Potter[4][10]; autor tekstów piosenek[4][5][10]
    • Starship (2011) – autor tekstów piosenek[5]
    • How to Succeed in Business Without Really Trying (2012) - rola główna J. Pierrepont Fincha[11]

    Serial Internetowy

    • Little White Lie (2007) jako Toby Phillips; autor tekstów piosenek

    Teledyski

    • "Skin & Bones" (2009) – Charlene Kaye
    • "Magnolia Wine" (2009) – Charlene Kaye
    • "Roll with Me" (2009) – Montgomery Gentry
    • "Dress and Tie" (2011) – Charlene Kaye
    • "Last Friday Night (T.G.I.F.)" (2011) – Katy Perry
    • "Kangaroo Court" (2013) - Capital Cities
    • "Already Home" (2014) - A Great Big World

    Dyskografia

    Team StarKid

    • Little White Lie (2007)
    • A Very Potter Musical (2009)
    • Me and My Dick (A New Musical) (2010)
    • A Very StarKid Album (2010)
    • A Very Potter Sequel (2010)
    • Starship (2011)

    Niezależne

    • Skin and Bones (Charlene Kaye) (2008)
    • Dress and Tie (Charlene Kaye) (2011)

    Glee

    • Glee: The Music, The Christmas Album (2010)
    • Glee: The Music, Volume 4 (2010)
    • Glee: The Music, Volume 5 (2011)
    • Glee: The Music Presents The Warblers (2011)
    • Glee: The Music, The Christmas Album, Volume 2 (2011)
    • Glee: The Music, Volume 7 (2011)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform