Thunder on the Mountain

Wanda Jackson

  • Wanda Jackson (ur. 20 października 1937 w Maud w stanie Oklahoma) – amerykańska piosenkarka.

    Zaczynała od stylu rockabilly, z czasem zaczęła odnosić sukcesy w muzyce country i gospel.

    Nagrywała w wytwórniach "Decca", "Capitol", "Word", "Myrrh".

    Przeboje: "I Gotta Know", "Fujiyama Mama", "Honey Bop", "Hot Dog That Made Him Mad", "Let's Have a Party", "Right or Wrong" (własna kompozycja), "In the Middle of a Heartache", "A Little Bitty Tear".

    W 2009 Wanda Jackson została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

    Wybrana dyskografia

    • Wanda Jackson (1958)
    • Rockin' with Wanda (1960)
    • Right or Wrong (1961)
    • Love Me Forever (1963)
    • Closer to Jesus (1969)
    • Country (1970)
    • Praise the Lord (1972)
    • Now I Have Everything (1974)

    Bibliografia

    Encyklopedia muzyki rozrywkowej. Lata sześćdziesiąte, Poznań: Atena ; Rock-Serwis, 1995, ISBN 83-85414-96-7 (Atena) ; ISBN 83-85335-22-6 (Rock-Serwis)

    Linki zewnętrzne

    Wanda Jackson – Lista piosenek

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform