Insanity

Oingo Boingo

  • Oingo Boingo – grupa założona w 1972 roku w USA jako 'Mystic Knights of the Oingo Boingo' będąca przedstawicielem nowej fali w rocku, którego najwyższa popularność przypada na przełom lat 70 i 80 XX wieku. Nie bywali częstymi gośćmi na listach przebojów - są znani przede wszystkim z soundtracków oraz pełnych energii koncertów z okazji święta Halloween. W 1976 roku liderem grupy został Danny Elfman, tekściarz i wokalista, który w późniejszym okresie zaczął komponować muzykę filmową tworząc ścieżki dźwiękowe do tak znanych produkcji jak m.in. Sok z Żuka (1988), Batman (1989) czy Edward Nożycoręki (1990). Jako członek Oingo Boingo miał swój udział również w ścieżce dźwiękowej do filmu Gliniarz z Beverly Hills (1984) - utwór "Gratitude" z albumu "So Lo".

    Profil grupy zmieniał się dwukrotnie - po raz pierwszy w 1980 roku - grupa odeszła od quaziteatralnego stylu gry na rzecz rodzącej się wówczas nowej fali i skróciła nazwę do powszechnie znanej "Oingo Boingo". Druga przemiana miała miejsce w 1994 roku, kiedy to ich muzykę zdominował nowoczesny rock, a nazwa uległa kolejnemu skróceniu - tym razem do "Boingo" będącego niejako zwiastunem rozpadu grupy, który miał miejsce rok później. Co ciekawe - przed rozwiązaniem grupa powróciła do dawnej nazwy "Oingo Boingo" i jako taka została rozwiązana.

    Dyskografia

    • Only a Lad (1981)
    • Nothing to Fear (1982)
    • Good for Your Soul (1983)
    • So-Lo (1984)
    • Dead Man's Party (1985)
    • Boi-ngo (1987)
    • Dark at the End of the Tunnel (1990)
    • Boingo (1994)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform