Underoath

  • Underoath, logotyp z użyciem Ø: Underøath – grupa grająca metalcore pochodząca z Florydy, tworzy utwory o tematyce chrześcijańskiej (metal chrześcijański).

    Dwie pierwsze płyty wydane zostały przez Takehold Records. Kolejne krążki wydawane były już pod szyldem Solid State Records, a samo Underoath po wyjściu They're Only Chasing Safety zajęło miejsce najlepiej sprzedającego się zespołu swojego wydawcy.

    W 2013 roku zespół zakończył działalność.

    Zespół

    • Spencer Chamberlain – śpiew
    • Timothy McTague – gitara elektryczna / dodatkowy wokal
    • James Smith – gitara elektryczna
    • Grant Brandell – gitara basowa
    • Christopher Dudley – keyboard / syntezatory
    • Daniel Davison – perkusja

    Byli członkowie

    • Aaron Gillespie (1998-2010) – perkusja / wokal (teraz w The Almost)
    • Dallas Taylor (1998-2003) - śpiew (teraz w Maylene and the Sons of Disaster)
    • Corey Steger (1998-2001) - gitara elektryczna / dodatkowy wokal
    • Luke Morton (1998-1999) – gitara basowa
    • Octavio Fernandez (1999-2002) – gitara basowa (teraz w At the Wake)
    • Matthew Clark (1998-2001) - gitara basowa (teraz w Maylene and the Sons of Disaster, Kicked Out Heel Drag)
    • Billy Nottke (2000-2001) – gitara basowa
    • Kelly Scott Nunn (2002-2003) - gitara elektryczna (występuje "When The Sun Sleeps" video, teraz w Maylene and the Sons of Disaster)
    • Ray Anasco (1998-1999) – gitara basowa
    • Alena Cason (2000) – dodatkowa gitara / śpiew

    Dyskografia

    • Act Of Depression (1999)
    • Cries Of The Past (2000)
    • The Changing Of Times (2002)
    • They're Only Chasing Safety (2004)
    • They're Only Chasing Safety (Special Edition) (2005)
    • Define The Great Line (2006)
    • Define The Great Line (Special Edition) (2006)
    • Survive, Kaleidoscope (2008)
    • Lost In The Sound Of Separation (2008)
    • Disambiguation (2010)

    Single

    • "When The Sun Sleeps" (2002)
    • "Letting Go Of Tonight" (2002)
    • "Reinventing Your Exit" (2004)
    • "It's Dangerous Business Walking Out Your Front Door" (2004)
    • "Wrapped Around Your Finger (The Police cover)" (2005)
    • "Writing On The Walls" (2006)
    • "In Regards To Myself" (2006)
    • "You're Ever So Inviting" (2007)
    • "A Moment Suspended In Time" (2007)

    Bibliografia

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform