Kim Carnes

  • Kim Carnes (ur. 20 lipca 1945 w Pasadenie, Kalifornia, USA) – amerykańska wokalistka i autorka tekstów. Przedstawicielka muzyki pop, country, soul i rock.

    Znana jest jest ze swojego charakterystycznego, zachrypniętego głosu, który zawdzięcza wielu godzinom śpiewania w zadymionych barach i nocnych klubach. W roku 1981 nagrała swój największy przebój, "Bette Davis Eyes". W 1985 roku była częścią zespołu USA for Africa biorąc udział w nagraniu charytatywnej piosenki "We Are The World". Nagrała 13 albumów studyjnych, 1 kompilację i 1 album live.

    Dyskografia

    • (1971): Rest on Me
    • (1975): Kim Carnes
    • (1976): Sailin'
    • (1979): St. Vincent's Court
    • (1980): Romance Dance
    • (1981): Mistaken Identity
    • (1982): Voyeur
    • (1983): Café Racers
    • (1985): Barking at Airplanes
    • (1986): Lighthouse
    • (1988): View from the House
    • (1991): Checkin' out the Ghosts
    • (1993): Gypsy Honeymoon: The Best of Kim Carnes
    • (2004): Chasin' Wild Trains'

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform