Echo Chamber

The Ark

  • The Ark - szwedzki zespół glamrockowy założony w 1991. Pierwszy skład zespołu stanowili Ola Salo, Mikael Jepson i Lars Ljungberg. Założyli go, kiedy mieli 14 lat. Martin Axén, który był fanem zespołu, dołączył w 1997. W 2006 roku oficjalnie dołączył Jens Andersson, który zastąpił Olę na keybordzie. Jens od dawna współpracował z The Ark, zajmując się produkcją i pomagając zespołowi na koncertach.

    Słowa piosenek zespołu, które pisze wokalista - Ola Salo - często wzbudzają kontrowersje. Na przykład piosenka "Father of a Son" mówi o prawach homoseksualistów do dzieci.

    The Ark brał udział w szwedzkim Melodifestivalen w 2007 roku z piosenką „The Worrying Kind”. Piosenka zdobyła popularność w kraju i przychylność jury i wygrała festiwal. Piosenka reprezentowała Szwecję w Konkursie Piosenki Eurowizji gdzie zespół uplasował się na 18. pozycji uzyskując tym samym 51 punktów. Utwór „The Worrying Kind” został dołączony do albumu "Prayer for the Weekend", który został wydany w kwietniu 2007.

    W 2008 roku zdobyli szwedzką nagrodę Rockbjörnen, przyznawaną przez sztokholmską gazetę Aftonbladet. Zespół został wyróżniony w kategorii live act.

    Członkowie zespołu

    • Ola Salo (wokal, pianino, teksty)
    • Mikael Jepson (gitara)
    • Martin Axén (chórki, gitara)
    • Lars "Leari" Ljungberg (chórki, gitara basowa)
    • Sylvester Schlegel (chórki, perkusja)
    • Jens Andersson (chórki, keyboard, produkcja)

    Dyskografia

    EP

    • "The Ark EP" - 1996

    Albumy

    • "We Are The Ark" - 2000
    • "In Lust We Trust" - 2002
    • "State of The Ark" - 2004
    • "Prayer for the Weekend" - 2007
    • In Full Regalia" - 2010

    Single

    • "Let Your Body Decide" - 2000
    • "It Takes a Fool to Remain Sane" - 2000
    • "Echo Chamber" - 2000
    • "Joy Surrender" - 2001
    • "Let Your Body Decide" (wydanie włoskie) - 2001
    • "Calleth You, Cometh I" - 2002
    • "Calleth You, Cometh I" - (wydanie włoskie) 2002
    • "Father of a Son" - 2002
    • "Tell Me This Night Is Over" - 2002
    • "Disease" - 2003
    • "One of Us Is Gonna Die Young" - 2004
    • "Clamour for Glamour" - 2005
    • "Trust Is Shareware" - 2005 (tylko on-line)
    • "Absolutely No Decorum" - 2007 (tylko on-line)
    • „The Worrying Kind” - 2007
    • „The Worrying Kind” - (wydanie niemieckie) 2007
    • "Prayer For The Weekend" - 2007 (tylko on-line)
    • „The Worrying Kind” - (wydanie włoskie) 2007
    • "Little Dysfunk You" - 2007
    • "Gimme Love To Give" - 2007
    • ""Superstar" - 2010

    Teledyski

    We Are The Ark

    • "It Takes A Fool To Remain Sane"
    • "Echo Chamber"
    • "Joy Surrender"
    • "Joy Surrender" (wersja z alternatywnym zakończeniem)
    • "Let Your Body Decide"

    In Lust We Trust

    • "Father Of A Son"
    • "Calleth You, Cometh I"
    • "Calleth You, Cometh I" (wersja międzynarodowa)
    • "Tell Me This Night Is Over"

    State Of The Ark

    • "One Of Us Is Gonna Die Young"
    • "One Of Us Is Gonna Die Young" (wersja amerykańska)
    • "Clamour For Glamour"

    Prayer For The Weekend

    • „The Worrying Kind”
    • "Prayer For The Weekend"

    In Full Regalia

    • "Superstar"

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform