Gwyneth Paltrow

  • Gwyneth Kate Paltrow (ur. 27 września 1972 w Los Angeles) – amerykańska aktorka, reżyser i scenarzystka filmowa.

    Życiorys

    Urodziła się w żydowskiej rodzinie jako jedyna córka i starsze dziecko reżysera i producenta telewizyjnego Bruce'a Paltrowa (ur. 26 listopada 1943, zm. 3 października 2002) oraz aktorki Blythe Danner (ur. 3 lutego 1943), ma młodszego brata Jake'a (ur. 26 września 1975). Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Pradziadek aktorki nazywał się Paltrowicz i był rabinem w Nowogrodzie). Mając jedenaście lat występowała u boku matki na nowojorskiej scenie.

    Po ukończeniu prywatnej szkoły średniej dla dziewcząt Spence School w Nowym Jorku studiowała antropologię na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Barbara. Po kilku miesiącach zajęć zdecydowała się poświęcić karierze aktorskiej. Rok później zadebiutowała na kinowym ekranie w dramacie Wrzask (Shout, 1991) u boku Johna Travolty i Heather Graham oraz pojawiła się jako Wendy w obrazie Stevena Spielberga Hook (1991). Przełomem w jej karierze okazała się rola żony oficera śledczego (Brad Pitt), pracującego w wydziale zabójstw, w thrillerze Davida Finchera Siedem (Se7en, 1995), za którą była nominowana do nagrody Saturna. Kreacja Emmy Woodhouse w filmowej adaptacji powieści Jane Austen Emma (1996) przyniosła jej nagrodę Złotego Satelity. Zebrała dobre recenzje za występ w remake'u klasycznym obrazie Wielkie nadzieje (Great Expectations, 1998) u boku Ethana Hawke i Roberta De Niro oraz otrzymała nagrodę Blockbuster Entertainment za postać Emily Bradford Taylor w thrillerze kryminalnym Morderstwo doskonałe (A Perfect Murder, (1998) z Michaelem Douglasem i Viggo Mortensenem.

    Sukcesem była kreacja Violi De Lesseps, miłości młodego Williama Szekspira (Joseph Fiennes) w filmie kostiumowym Johna Maddena Zakochany Szekspir (Shakespeare in Love, 1998), za którą została uhonorowana m.in. nagrodą Oscara, nagrodą Złotego Globu nagrodą Empire i zdobyła nominację do nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej (BAFTA). W 2002 roku odniosła sukces na scenie londyńskiego teatru Donmar Warehouse w spektaklu Dowód wyreżyserowanym przez Johna Maddena, dwa lata później przeniesionym na duży ekran.

    Od 2008 roku Paltrow prowadzi stronę internetową GOOP.

    Życie prywatne

    W latach 90. XX wieku związana była z aktorem Bradem Pittem. 5 grudnia 2003 poślubiła Chrisa Martina, lidera rockowej grupy Coldplay. Mają dwójkę dzieci: córkę Apple Blythe Alison (ur. 14 maja 2004) i syna Mosesa Bruce'a Anthony'ego (ur. 8 kwietnia 2006).

    Filmografia

    • 2013: Iron Man 3 jako Virginia „Pepper” Potts
    • 2012: Thanks for Sharing jako Phoebe
    • 2012: Avengers (The Avengers) jako Virginia „Pepper” Potts
    • 2011: Epidemia strachu (Contagion) jako Beth Emhoff
    • 2010: Country Strong jako Kelly Canter
    • 2010: Iron Man 2 jako Virginia „Pepper” Potts
    • 2008: Kochankowie (Two Lovers) jako Michelle Rausch
    • 2008: Classical Baby (I'm Grown Up Now): The Poetry Show
    • 2008: Iron Man jako Virginia „Pepper” Potts
    • 2007: Dobranoc, kochanie (The Good Night) jako Dora
    • 2006: Bez skrupułów (Infamous) jako Kitty Dean
    • 2006: Biegając z nożyczkami (Running with Scissors) jako Hope
    • 2006: Miłość i inne nieszczęścia (Love and Other Disasters) jako Hollywood Jacks
    • 2005: Dowód (Proof) jako Catherine
    • 2004: Sky Kapitan i świat jutra (Sky Captain and the World of Tomorrow) jako Polly Perkins
    • 2003: Sylvia jako Sylvia Plath
    • 2003: Szkoła stewardes (A View from the Top) jako Donna Jensen
    • 2002: Austin Powers i Złoty Członek (Austin Powers in Goldmember) jako Dixie Normous
    • 2002: Opętanie (Possession) jako Maud Bailey
    • 2001: Party na słodko (The Anniversary Party) jako Skye Davidson
    • 2001: Genialny klan (The Royal Tenenbaums) jako Margot Helen Tenenbaum
    • 2001: Płytki facet (Shallow Hal) jako Rosemary Shanahan
    • 2000: Gra o miłość (Bounce) jako Abby
    • 2000: Tylko w duecie (Duets) jako Liv
    • 1999: Utalentowany pan Ripley (The Talented Mr. Ripley) jako Marge
    • 1998: Zaborcza miłość (Hush) jako Helen Barling
    • 1998: Morderstwo doskonałe (A Perfect Murder) jako Emily Bradford
    • 1998: Przypadkowa dziewczyna (Sliding Doors) jako Helen Quilley
    • 1998: Zakochany Szekspir (Shakespeare in Love) jako Viola De Lesseps
    • 1998: Wielkie nadzieje (Great Expectations) jako Estella
    • 1996: Sydney (Hard Eight) jako Clementine
    • 1996: Emma jako Emma Woodhouse
    • 1996: Żałobnik (The Pallbearer) jako Julie Demarco
    • 1995: Księżyc i Valentino (Moonlight and Valentino) jako Lucy Trager
    • 1995: Siedem (Seven) jako Tracy Mills
    • 1995: Jefferson w Paryżu (Jefferson in Paris) jako Patsy Jefferson
    • 1995: Studenci (Higher Learning) jako Studentka
    • 1994: Pani Parker i krąg jej przyjaciół (Mrs. Parker and the Vicious Circle) jako Paula Hunt
    • 1993: Malice jako Paula Bell
    • 1993: Krew z krwi, kość z kości (Flesh and Bone) jako Ginnie
    • 1993: Ojcowski terror (Deadly Relations) jako Carol Fagot Holland
    • 1992: Cruel Doubt jako Angela Pritchard
    • 1991: Magia muzyki (Shout) jako Rebecca
    • 1991: Hook jako młoda Wendy
    • 2010–2011: Glee jako Holly Holiday
    • 1997: Thomas Jefferson jako wnuczka Jeffersona (głos)
    • 2005: Dealbreaker
    • 2005: Dealbreaker

    Bibliografia

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform