Mike + the Mechanics

  • Mike and the Mechanics – brytyjska grupa rockowo-popowa stworzona przez Mike'a Rutheforda, gitarzystę i basistę Genesis w 1985 roku.

    Grupie Mike & the Mechanics największy sukces przyniosły jej dwa pierwsze albumy ("Mike + the Mechanics" z 1985 roku oraz "The Living Years" z 1988), z których pochodzą m.in. utwory "Silent Running" i "The Living Years". W skład zespołu wchodzą także Paul Carrack - wokalista, klawiszowiec i gitarzysta, Adrian Lee - klawiszowiec, Peter van Hooke - perkusista.

    Po śmierci wokalisty Paula Younga (chodzi o wcześniejszego wokalistę zespołu Sad Café, urodzonego w 1947 roku - nie mylić z innym brytyjskim wokalistą o tym samym nazwisku) w roku 2000, zespół zawiesił działalność, by powrócić w 2004 pod nazwą "Mike & the Mechanics featuring Paul Carrack".

    Dyskografia

    Albumy

    • 1985 Mike + The Mechanics
    • 1988 The Living Years
    • 1991 Word of Mouth
    • 1995 Beggar on a Beach of Gold
    • 1996 Hits
    • 1999 M6
    • 2004 Rewired (jako Mike & the Mechanics featuring Paul Carrack)
    • 2011 The Road

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform