Nick Carter

  • Nickolas Gene Carter (ur. 28 stycznia 1980 w Jamestown, w stanie Nowy York) – amerykański muzyk i wokalista muzyki pop, jeden z członków zespołu Backstreet Boys, aktor.

    Biografia

    Ma angielsko-niemiecko-irlandzko-walijskie pochodzenie ze strony matki Jane Spaulding i żydowskie ze strony ojca Roberta Eugene'a Cartera. Ma piątkę rodzeństwa – bliźnięta: brata Aarona i siostrę Angel (ur. 7 grudnia 1987), dwie siostry – Leslie Barbarę (ur. 6 czerwca 1986) i Robertę 'Bobbie Jean' BJ oraz przyrodnią siostrę Ginger z pierwszego małżeństwa ojca i przyrodniego brata Kandena z nowego małżeństwa ojca. Jego rodzice rozwiedli się.

    Mając dziesięć lat pojawił się na kinowym ekranie w filmie fantasy Tima Burtona Edward Nożycoręki (Edward Scissorhands, 1990) u boku Johnny'ego Deppa i Winony Ryder. Trzy lata później stał się jednym z pięciu wokalistów boysbandu Backstreet Boys. W 2002 ukazała się jego solowa płyta "Now Or Never".

    Spotykał się z Britney Spears, Willą Ford, Asun Ortega, Izabelle Filling, Angie Taylor, Dalene Kurtis, Kayą Jones z Pussycat Doll i Ashlee Simpson. Uznany za głównego promotora i przyczynę popularności Paris Hilton. To poprzez związek z Carterem (od stycznia do lipca 2004) Hilton po raz pierwszy została zaprezentowana szerszej publiczności. Od 2008 jest związany z Lauren Kitt, którą poślubił 12 kwietnia 2014.

    Dyskografia

    albumy solowe

    • 2002: Now Or Never – #17 USA (Złota Płyta), #9 Włochy
    • 2002: BEFORE The Backstreet Boys 1989-1993
    • 2011: I'm Taking Off

    single

    • 2002: Help Me
    • 2002: Do I Have to Cry for You
    • 2003: I Got You #74 Austria, #87 Niemcy
    • 2009: Beautiful Lie (feat. Jennifer Paige)
    • 2011: Just One Kiss
    • 2011: Love Can't Wait
    • 2011: Burning Up (feat. Briton “Briddy” Shaw)
    • 2014: One More Time (feat. Jordan Knight)

    Bonus 2002-2003

    • Don't Walk Away
    • End Of Forever
    • Forever Rebel
    • Love To Love (Backstreet Boys)
    • Not Like You
    • Payback
    • Rockstar Baby
    • Scandalicious
    • Shout
    • There For Me (z Melissą Schuman)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform