Herbert Grönemeyer Feat. Amadou & Mariam

  • Herbert Arthur Wiglev Clamor Grönemeyer (ur. 12 kwietnia 1956 w Getyndze) - niemiecki piosenkarz i aktor.

    Najbardziej znanymi przebojami Grönemeyera są cieszące się wielką popularnością "Männer", "Bochum", "Musik, nur wenn sie laut ist", ballada "Flugzeuge im Bauch", oraz "Mensch". Jest autorem hymnu Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej 2006 Niemcy - "Zeit, Dass Sich Was Dreht". Utwór ten został wydany również w wersji angielskiej pod tytułem "Celebrate The Day".

    Filmografia

    • 1976 Die Geisel (Reżyseria: Peter Zadek)
    • 1978 Uns reicht das nicht (Reżyseria: Jürgen Flimm)
    • 1979 Daheim unter Fremden (Reżyseria: Peter Keglevic)
    • 1981 Okręt (Reżyseria: Wolfgang Petersen)
    • 1982 Frühlingssinfonie (Reżyseria: Peter Schamoni)
    • 1984 Die ewigen Gefühle (Reżyseria: Peter Beauvais)
    • 1985 Väter und Söhne (Reżyseria: Bernhard Sinkel)
    • 2007 Control (Reżyseria: Anton Corbijn)
    • 2010 The American (Reżyseria: Anton Corbijn)

    Dyskografia

    • 1978 Ocean Orchestra
    • 1979 Grönemeyer
    • 1981 Zwo
    • 1982 Total Egal
    • 1983 Gemischte Gefühle
    • 1984 4630 Bochum
    • 1986 Sprünge
    • 1988 Ö
    • 1988 What's All This (Englisch)
    • 1990 Luxus
    • 1991 Luxus (Englisch)
    • 1992 So gut
    • 1993 Chaos
    • 1994 Cosmic Chaos
    • 1995 Unplugged
    • 1995 Live
    • 1996 Chaos (Englisch)
    • 1998 Bleibt Alles Anders
    • 2000 Stand Der Dinge (DVD)
    • 2002 Mensch
    • 2003 Mensch Live (DVD)
    • 2007 12
    • 2007 12 Live (DVD)
    • 2008 Was Muss Muss (Wydane jako Edycja Standardowa (zawierająca 2 płyty CD) i jako Edycja Specjalna (zawierająca 2 płyty CD, płytę DVD z teledyskami, płytę winylową, USB i książkę)).

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform