Jeff Bridges Album Trailer

Jeff Bridges

  • Jeffrey Leon "Jeff" Bridges (ur. 4 grudnia 1949 roku w Los Angeles w stanie Kalifornia) – amerykański aktor i producent filmowy, laureat Oscara za pierwszoplanową rolę w filmie Szalone serce.

    Życiorys

    Jest najmłodszym synem i trzecim z czworga dzieci pary aktorskiej Lloyda Bridgesa i Dorothy (Simpson) Dean. Miał dwóch starszych braci – Beau (ur. 9 grudnia 1941) i Gary'ego (ur. 1947, zm. 1947 – śmierć łóżeczkowa) oraz ma młodszą siostrę Lucindę (ur. 1954). Jako trzymiesięczne niemowlę pojawił się na planie filmowym w ramionach aktorki Jane Greer na stacji kolejowej w dramacie Przedsiębiorstwo ona utrzymuje (The Company She Keeps, 1951). Mając osiem lat wystąpił u boku swojego ojca w dwóch odcinkach serialu Ziv TV Morskie polowanie (Sea Hunt, 1958). Będąc jeszcze w szkole podstawowej odbył wraz z ojcem tournée po Stanach Zjednoczonych ze spektaklem Rocznicowy walc (Anniversary Waltz). Po ukończeniu Palisades High School w Pacific Palisades i University High School w Los Angeles odbył służbę wojskową w jednostce Amerykańskiej Straży Przybrzeżnej. Jako utalentowany gitarzysta początkowo myślał o karierze muzyka, do aktorstwa przekonał go w końcu ojciec. Uczęszczał na kurs aktorski w Herbert Berghof Studio w Nowym Jorku i odbył praktykę sceniczną, zanim powrócił na duży ekran w dreszczowcu Trzecie oko (The Yin and the Yang of Mr. Go, 1970) i dramacie Sale gniewu (Halls of Anger, 1970).

    Był pięciokrotnie nominowany do nagrody Oscara; jako wrażliwy, nękany problemami dorastania Duane Jackson z małego miasteczka w dramacie Petera Bogdanovicha Ostatni seans filmowy (The Last Picture Show, 1971), za drugoplanową rolę 'Lekkiej Stopy' w sensacyjno-przygodowej komedii kryminalnej Michaela Cimino Piorun i Lekka Stopa (Thunderbolt and Lightfoot, 1974) u boku Clinta Eastwooda, uhonorowany nagrodą Saturna za kreację gwiezdnego przybysza, który przybrał postać ludzką w melodramacie sci-fi Johna Carpentera Gwiezdny przybysz (Starman, 1984), jako prezydent Jackson Evans w thrillerze Ukryta prawda (The Contender, 2000) oraz jako piosenkarz country Bad Blake w dramacie Szalone serce (Crazy Heart, 2010). Za tę rolę otrzymał Nagrodę Akademii.

    Chociaż często obsadzany był w rolach buntujących się ludzi, to jednak pozornie silny ekranowy wizerunek aktora był jednocześnie nieco zwodniczy; występował bowiem w filmach bardzo nietypowych, są wśród nich dzieła artystyczne, które w Stanach Zjednoczonych nie zdobyły sobie popularności – Zachłanne miasto (Fat City, 1972), Ostatni amerykański bohater (The Last American Hero, 1973), Niedosyt (Stay Hungry, 1976) czy udziwniony Sposób Cuttera (Cutter's Way, 1981). Są także szeroko reklamowane superfilmy, które poniosły spektakularne klęski kasowe – jak choćby King Kong (1976), western Wrota niebios (Heaven's Gate, 1980) Michaela Cimino czy sci-fi TRON (1982). Na uwagę zasługuje postać reportera radiowego, który pod maską cynizmu skrywa wielkie uczucie w melodramacie The Fisher King (1991), za którą zdobył nominację do nagrody Złotego Globu. Za rolę zwolnionego z więzienia złodzieja kuszonego przez dawnego wspólnika proponującego mu udział w skoku, który usiłuje stworzyć synowi (Edward Furlong) normalny dom w dramacie kryminalnym Serce Ameryki (American Heart, 1992) odebrał nagrodę Independent Spirit na festiwalu filmów niezależnych w Santa Monica. Zachwycił także rolą lirycznego i gwałtownego, naiwnego i cudownie ujmującego wziętego architekta z San Francisco, przeżywającego katastrofę samolotową, po której doznaje swoistej iluminacji w intrygującym filmie Petera Weira Bez lęku (Fearless, 1993).

    Życie prywatne

    W 1975 roku podczas kręcenia zdjęć do filmu Rancho Deluxe poznał swoją przyszłą żonę, Susan Geston, pracującą jako pokojówka na rancho. W dniu 5 czerwca 1977 roku wzięli ślub. Mają trzy córki: Isabelle (ur. 1982), Jessicę (ur. 1984) i Hayley (ur. 1988). Spotykał się także z aktorką Candy Clark, poznaną na planie filmu Zachłanne miasto (1972).

    Dodatkowe informacje

    • Jego postać w Gwiezdnym przybyszu (1984) jest jedyną kreacją nieczłowieka nominowaną do Oscara.
    • Aktor mierzy 185 cm wzrostu.
    • Dwukrotnie spotkał się na planie filmowym z Kim Basinger (w komediach: Nadine (1987) i Drzwi w podłodze (The Door in the Floor, 2004)), Sharon Stone (w komedii Muza (The Muse, 1999) i dramacie Simpatico (1999)) i Farrah Fawcett (w komedii Ktoś zabił jej męża (Somebody Killed Her Husband, 1978) i melodramacie Alana J. Pakuli Do zobaczenia rano (See You in the Morning, 1989)).
    • Był brany pod uwagę do roli Quaida w filmie Pamięć absolutna (1990), którą ostatecznie zagrał Arnold Schwarzenegger.
    • 7 razy grał bohatera o imieniu "Jack", 4 razy wystąpił jako "Jackson".

    Nagrody i nominacje

    • 2010 − za film Szalone serce Oscar najlepszy aktor pierwszoplanowy
    • 2010 − za film Szalone serce Złoty Glob najlepszy aktor w filmie dramatycznym
    • 2001 – za film Ukryta prawda (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor drugoplanowy
    • 2001 – za film Ukryta prawda (nominacja) Oscar najlepszy aktor drugoplanowy
    • 1994 – za film Zniknięcie (nominacja) Saturn najlepszy aktor
    • 1992 – za film Fisher King (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w filmie komediowym lub musicalu
    • 1992 – za film Fisher King (nominacja) Saturn najlepszy aktor
    • 1985 – za film Gwiezdny przybysz Saturn najlepszy aktor
    • 1985 – za film Gwiezdny przybysz (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w filmie dramatycznym
    • 1985 – za film Gwiezdny przybysz (nominacja) Oscar najlepszy aktor pierwszoplanowy
    • 1975 – za film Piorun i Lekka Stopa (nominacja) Oscar najlepszy aktor drugoplanowy
    • 1972 – za film Ostatni seans filmowy (nominacja) Oscar najlepszy aktor drugoplanowy

    Filmografia

    • 2014: Siódmy syn (Seven Son) jako mistrz Gregory/stracharz
    • 2014: Dawca pamięci (The Giver) jako Dawca
    • 2013: R.I.P.D. jako Roy (Roicephus Pulsiphser)
    • 2011: Pablo jako narrator / profesor
    • 2010: Prawdziwe męstwo (True Grit) jako szeryf Reuben J. Cogburn
    • 2010: Tron: Dziedzictwo (Tron: Legacy) jako Kevin Flynn
    • 2009: Rok pod psem (A Dog Year) jako Jon Katz
    • 2009: The Open Road jako Kyle
    • 2009: Człowiek, który gapił się na kozy (The Men Who Stare at Goats) jako Bill Django
    • 2009: Szalone serce (Crazy Heart) jako Bad Blake
    • 2008: Iron Man jako Obadiah Stane
    • 2008: Jak stracić przyjaciół i zrazić do siebie ludzi (How to Lose Friends & Alienate People) jako Clayton Harding
    • 2007: Na fali (Surf's Up) jako Zeke 'Big Z' Topanga / 'Geek' (głos)
    • 2006: Spadaj! (Stick It) jako Burt Vickerman
    • 2005: Amatorski projekt (The Moguls) jako Andy Sargentee
    • 2005: Kraina traw (Tideland) jako Noah
    • 2004: Drzwi w podłodze (The Door in the Floor) jako Ted Cole
    • 2003: Jeźdźcy Apokalipsy (Masked and Anonymous) jako Tom Friend
    • 2003: Niepokonany Seabiscuit (Seabiscuit) jako Charles Howard
    • 2001: K-PAX jako Dr Mark Powell
    • 2001: Sceny zbrodni (Scenes of the Crime) jako Jimmy Berg
    • 2000: Ukryta prawda (The Contender) jako Prezydent Jackson Evans
    • 1999: Arlington Road jako Michael Faraday
    • 1999: Simpatico jako Lyle Carter
    • 1999: Muza (The Muse) jako Jack Warrick
    • 1998: Big Lebowski (The Big Lebowski) jako Jeffrey Lebowski - The Dude (Koleś)
    • 1996: Pod wiatr (Hidden in America) jako Vincent
    • 1996: Sztorm (White Squall) jako Kapitan Christopher "Skipper" Sheldon
    • 1996: Miłość ma dwie twarze (The Mirror Has Two Faces) jako Gregory Larkin
    • 1995: Dziki Bill (Wild Bill) jako James Buttler "Dziki Bill" Hickok
    • 1994: Eksplozja (Blown Away) jako Jimmy Dove/Liam McGivney
    • 1993: Bez lęku (Fearless) jako Max Klein
    • 1993: Zaginiona bez śladu (The Vanishing) jako Barney Cousins
    • 1992: Serce Ameryki (American Heart) jako Jack Kelson
    • 1991: Fisher King (Thr Fisher King) jako Jack Lucas
    • 1990: Texasville jako Duane Jackson
    • 1989: Strach ma wielkie oczy (Cold Feet) jako Barman (niewymieniony w czołówce)
    • 1989: Do zobaczenia rano (See You in the Morning) jako Larry Livingstone
    • 1989: Wspaniali bracia Baker (The Fabulous Baker Boys) jako Jack Baker
    • 1988: Tucker. Konstruktor marzeń (Tucker: The Man and His Dream) jako Preston Thomas Tucker
    • 1987: Nadine jako Vernon Hightower
    • 1986: 8 milionów sposobów, aby umrzeć (8 Million Ways to Die) jako Matthew 'Matt' Scudder
    • 1986: Nazajutrz (The Morning After) jako Turner Kendall
    • 1986: The Thanksgiving Promise jako Sąsiad (niewymieniony w czołówce)
    • 1985: Zębate ostrze (Jagged Edge) jako Jack Forrester
    • 1984: Przeciw wszystkim (Against All Odds) jako Terry Brogan
    • 1984: Gwiezdny przybysz (Starman) jako Człowiek z gwiazd
    • 1982: Pocałuj mnie na do widzenia (Kiss Me Goodbye) jako Rupert Baines
    • 1982: Ostatni jednorożec (The Last Unicorn) jako Książę Lir (głos)
    • 1982: TRON jako Kevin Flynn / Clu
    • 1981: The Girls in Their Summer Dresses and Other Stories by Irwin Shaw jako Michael Loomis
    • 1981: Sposób Cuttera (Cutter's Way) jako Richard Bone
    • 1980: Wrota niebios (Heaven's Gate) jako John L. Bridges
    • 1980: The American Success Company jako Harry
    • 1979: Zimowe zabójstwa (Winter Kills) jako Nick Kegan
    • 1978: Somebody Killed Her Husband jako Jerry Green
    • 1976: King Kong jako Jack Prescott
    • 1976: Niedosyt (Stay Hungry) jako Craig Blake
    • 1975: Hollywoodzki kowboj (Hearts of the West) jako Lewis Tater
    • 1975: Rancho Deluxe jako Jack McKee
    • 1974: Piorun i Lekka Stopa (Thunderbolt and Lightfoot) jako Lekka Stopa
    • 1973: Lolly-Madonna XXX jako Zack Feather
    • 1973: Przyjdzie na pewno (The Iceman Cometh) jako Don Parritt
    • 1973: Ostatni amerykański bohater (The Last American Hero) jako Elroy Jackson Jr.
    • 1972: Banda (Bad Company) jako Jake Rumsey
    • 1972: Zachłanne miasto (Fat City) jako Ernie
    • 1971: In Search of America jako Mike Olson
    • 1971: Ostatni seans filmowy (The Last Picture Show) jako Duane Jackson
    • 1970: Halls of Anger jako Doug
    • 1970: The Yin and Yang of Mr. Go jako Nero Finnighan
    • 1969: Silent Night, Lonely Night jako Młody John
    • 1951: The Company She Keeps jako Niemowlę na stacji kolejowej (niewymieniony w czołówce)
    • 1983: Faerie Tale Theatre jako Claude / Książę
    • 1970: The Most Deadly Game jako Hawk
    • 1969: The F.B.I. jako Terry Shelton
    • 1965: The Loner jako Bud Windom
    • 1962-1963: The Lloyd Bridges Show jako Dave Melkin
    • 1958: Sea Hunt jako Davy Crane
    • 2009: Szalone serce (Crazy Heart, producent wykonawczy)
    • 1996: Pod wiatr (Hidden in America, producent wykonawczy)
    • 1992: Serce Ameryki (American Heart)

    Bibliografia

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform