Renaud

  • Renaud (właśc. Renaud Séchan; ur. 11 maja 1952 w Paryżu) – francuski artysta piosenki autorskiej, twórca piosenek zaangażowanych społecznie i politycznie, aktor.

    Biografia

    Renaud Séchan jest synem pisarza Oliviera Séchan. Ma kilkoro rodzeństwa, w tym brata bliźniaka, Davida. Jako nastolatek słuchał muzyki Beatlesów, Hugues Aufray'a, Boba Dylana, Leonarda Cohena, Antoine'a. Wykazywał małe zainteresowanie nauką szkolną, za to interesował się polityką. W wieku 16 lat uczestniczył wraz z bratem w strajku studentów Sorbony. Wtedy też (1968 r.) został współzałożycielem swojego pierwszego zespołu. W swojej karierze wydał ponad 20 płyt, które sprzedały się w ok. 15 mln egzemplarzy. Wystąpił też w kilku filmach, m.in. w ekranizacji Germinal Emila Zoli (1993). Znany jest z działalności na rzecz obrony praw człowieka, włącza się w akcje ekologiczne i pokojowe.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • 1975: Amoureux de Paname
    • 1977: Laisse béton
    • 1979: Ma gonzesse
    • 1980: Marche à l'ombre
    • 1981: Le retour de Gérard Lambert
    • 1983: Morgane de toi
    • 1985: Mistral gagnant
    • 1988: Putain de camion
    • 1991: Marchand de cailloux
    • 1992: Renaud cante el' Nord
    • 1994: À la Belle de Mai
    • 1996: Renaud chante Brassens
    • 2002: Boucan d'enfer
    • 2006: Rouge Sang

    Albumy live

    • 1980: Renaud à Bobino
    • 1981: Le P'tit Bal du samedi soir et autres chansons réalistes
    • 1982: Un Olympia pour moi tout seul
    • 1989: Visage pâle rencontrer public
    • 1995: Le Retour de la Chetron Sauvage
    • 1996: Paris-Provinces Aller/Retour
    • 2003: Tournée d'enfer
    • 2007: Tournée Rouge Sang

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform