Ben Howard

  • Ben Howard (ur. 24 kwietnia 1987 w Devonie) – brytyjski piosenkarz i twórca tekstów.

    Wychowywany przez umuzykalnionych rodziców. Dzięki nim, już jako dziecko zetknął się z muzyką artystów z lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych (takich jak Joni Mitchell czy Bob Dylan). Miało to na niego ogromny wpływ i zapoczątkowało jego miłość do muzyki.

    Po ukończeniu King Edward IV Community College i Torquay Boys' Grammar School, a następnie krótkim pobycie na uniwersytecie w Kornwalli, Howard postanowił skupić się na tworzeniu muzyki. Zaczął budować reputację nie tylko w hrabstwie Devon, ale również w innych częściach Wielkiej Brytanii. W końcu został poproszony o podpisanie kontraktu z Island Records.

    W 2011 roku wydał album zatytułowany "Every Kingdom" . Płyta ukazała się 6 października 2011 roku.

    W 2012 roku odbył trasę koncertową, promującą jego nowy album, po Ameryce i Wielkiej Brytanii .

    Współpracuje z Island Records i Communion Records.

    Dyskografia

    • Games in the Dark EP (2008)
    • These Waters EP (2009)
    • Old Pine EP (2011)
    • Ben Howard Live EP (2011)
    • Every Kingdom (2011)
    • The Burgh Island EP (2012)
    • I Forget Where We Were (2014)

    Single

    • "Old Pine" (2011)
    • "The Wolves" (2011)
    • "Keep Your Head Up" (2011)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform