k.d. lang and The Reclines

  • k.d. lang, właśc. Kathryn Dawn Lang (ur. 2 listopada 1961 w Consort, w prowincji Alberta) – kanadyjska piosenkarka, autorka muzyki i tekstów.

    Biografia

    Urodziła i wychowała się w małym miasteczku na prerii, Consort, w prowincji Alberta.

    Zaczynała jako piosenkarka country (nagrywała razem z zespołem The Reclines). Jej styl i głos były często porównywane do legendarnej amerykańskiej piosenkarki country Patsy Cline.

    W dalszej swojej karierze zwróciła się w kierunku ambitnej muzyki pop na albumach Ingénue (płyta zawiera jeden z jej najbardziej znanych utworów Constant Craving) oraz All You Can Eat. Album Watershed (2008) jest pierwszym od 2000 roku albumem z jej własnymi kompozycjami. Z okazji 25-lecia pracy artystycznej została wydana płyta Recollection z podsumowaniem jej dorobku artystycznego. Album ukazał się w dwóch wersjach: 2CD i limitowanej 3CD.

    Podczas ceremonii otwarcia Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2010 w Vancouver lang wykonała utwór "Hallelujah" Leonarda Cohena.

    Życie prywatne

    k.d. lang jest lesbijką. Pierwszy raz wspomniała o tym publicznie w wywiadzie udzielonym dla magazynu The Advocate w 1992 roku. Od tej pory aktywnie działa na rzecz praw osób LGBT. Swego czasu związana była m.in. z aktorką i piosenkarką Leishią Hailey.

    Dyskografia

    • A Truly Western Experience (1984)
    • Angel with a Lariat (1987)
    • Shadowland (1988)
    • Absolute Torch and Twang (1989)
    • Ingénue (1992)
    • Even Cowgirls Get the Blues (1993) - soundtrack
    • All You Can Eat (1995)
    • Drag (1997)
    • Invincible Summer (2000)
    • Live by Request (2001)
    • What a Wonderful World (2002) - duet z Tonym Bennettem
    • Hymns of the 49th Parallel (2004) - covery kanadyjskich artystów, m.in Leonarda Cohena
    • Reintarnation (2006) - kompilacja
    • Watershed (2008)
    • Recollection (2010)
    • Hallelujah (2010)
    • Sing It Loud (2011)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform