Otep

  • Otep (zapisywane również jako OTEP lub OT3P) – zespół heavymetalowy założony w 2000 roku w Los Angeles w Kalifornii, USA. Obecnie uformowany Otep jest grupą składającą się z czterech muzyków. Z pierwszej formacji pozostała tylko wokalistka, Otep Shamaya oraz basista J. McGuire "Evil J". Gitarzystę Roba Pettersona, który teraz koncertuje z KoRnem, zastępował do października 2005 Lee Rios, w tej chwili za grę na gitarze odpowiedzialny jest Steven Barbola. Za perkusją do 2006 roku zasiadał Doug Pellerin wypełniając puste miejsce po Marku Bistany "Moke", który po odejściu w 2003 roku wstąpił w szeregi (Hed) P.E. Obecnym perkusistą Otep jest David Gentry.

    W 2010 Otep została nominowana do GLAAD Media Award "wybitny artysta muzyczny" za ich album Smash the Control Machine podczas 21st GLAAD Media Awards.

    Biografia

    Historia zespołu zaczyna się wraz z końcem poprzedniego millenium, gdy Otep Shamaya zakłada swoją własną grupę nadając jej nazwę od swego imienia. Od końca 2000 roku, kiedy powstał Otep mija 8 miesięcy, zafascynowana ich muzyką Sharon Osbourne wyciąga zespół z podziemia i nieoficjalnie zaprasza na Ozzfest 2001. Zespół jeszcze nawet nie posiadał dema w swoim dorobku, szybko się to zmieniło po znakomitym, pełnym energii występie na wcześniej wspomnianym festiwalu. Ludzie z Capitol byli zachwyceni tym, co Otep zaprezentował, mocą, jaka emanowała ze sceny podczas ich występu na żywo. Wkrótce zajęto się nagraniem i wydaniem epki "Jihad", w międzyczasie od zespołu odeszli pierwsi gitarzyści Spookie i Tarver. Finalnym rezultatem udanego występu na Ozzfest oraz spełnieniem marzeń było wydanie w 2002 r. ich debiutanckiego, pełnego albumu "Sevas Tra", czytając od tyłu Art Saves. Album pokrywa się z "Jihadem", dodając do niego kilka nowych kompozycji. Przy tworzeniu "House Of Secrets" Otep zdecydowała się zatrudnić Grega Wellsa, który ostatnio pracował z grupą Deftones. Przy tej płycie chciała współpracować z naprawdę twórczym producentem, który nie tylko potrafi pisać muzykę, ale także zna granice swojego wpływu na proces twórczy. Shamaya postanowiła pracować z Gregiem, ponieważ bardzo ją ekscytował jego geniusz podczas tworzenia, komponowania oraz pasja do muzyki. Na "Sevas Tra" Otep przedstawiła całe swoje dotychczasowe życie, przeszłość, ideały i symbole, natomiast na "House Of Secrets" postanowiła zmierzyć się z sobą, z tym, kim jest w chwili obecnej. Album jest kontynuacją swojego poprzednika, przy czym jest głośniejszy, bardziej agresywny, wypełniony złością. W 2007 roku ukazał się trzeci album - The Ascension. Jest on bardziej melodyjny od poprzednich. Na sierpień 2009 planowane jest wydanie nowego albumu zatytułowanego Smash The Control Machine.

    Członkowie zespołu

    Obecni członkowie

    • Otep Shamaya - wokal (2000–present)
    • Ari Mihalopoulos - gitara (2010–present)
    • Erik Tisinger - bas (2010–present)
    • Chase Brickenden - perkusja (2010–present)

    Byli członkowie

    • Jason "eViL j" McGuire - bas (2000-2010)
    • Brian Wolff - perkusja (2006–2008)
    • Mark "Moke" Bistany - perkusja (2001–2004, 2009)

    Muzycy sesyjni

    • Greg Wells - gitara i instrumenty perkusyjne w House of Secrets
    • Joey Jordison - perkusja w House of Secrets
    • Holly Knight - fortepian w The Ascension
    • Koichi Fukuda - fortepian w Smash the Control Machine
    • Emilie Autumn - skrzypce w Smash the Control Machine
    • Tony Campos - gitara basowa w Atavist
    • Collyn McCoy - gitara basowa w Atavist
    • Ulrich Wild - gitara, instrumenty klawiszowe w Atavist

    Muzycy koncertowi

    • Steven Barbola (2008–2010)
    • Aaron Nordstrom (2007–2008)
    • Scotty CH (2005)
    • Lee Rios (2004)
    • Chase Brickenden (2010)
    • Dave Gentry (2008–2010)
    • Doug Pellerin (2004-2005)
    • Scott Coogan (2003)

    Dyskografia

    Albumy

    • Sevas Tra - (2002)
    • House Of Secrets - (2004)
    • The Ascension - (2007)
    • Smash the Control Machine - (2009)
    • Atavist - (2011)
    • Hydra - (2013)

    EP

    • Jihad - (2001)
    • Wurd Becomes Flesh - (2005)

    Wideografia

    • Abominations

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform