Paul Simon;Simon & Garfunkel

  • Simon & Garfunkel – amerykański duet rockowy powstały w 1957 (jako Tom and Jerry – obecna nazwa została wybrana przez duet w 1964), najczęściej kojarzony z gatunkami folk rock i soft rock. Grupa była nie tylko najpopularniejszym duetem wokalnym, lecz także należała do najbardziej znanych grup rockowych. W jej skład wchodzili Paul Simon – grający na gitarze i śpiewający oraz komponujący piosenki i piszący do nich teksty, oraz obdarzony bardzo czystym głosem, wysokim tenorem, Art Garfunkel. Muzyka grupy, wykonywana zwykle przy akompaniamencie gitary akustycznej i delikatnie grającego zespołu rockowego, charakteryzowała się wpadającymi w ucho melodiami i trafiającymi do młodzieży tekstami. Choć grupa nagrywała zaledwie sześć lat, pozostawiła po sobie olbrzymi katalog przebojów.

    Mimo że duet rozwiązał się w 1970 r., obaj muzycy spotykają się okazjonalnie, by dawać koncerty. Do największych przedsięwzięć tego typu należał darmowy koncert w nowojorskim Central Parku w roku 1981, który zgromadził pół miliona widzów. Ostatnia północnoamerykańska trasa koncertowa duetu odbyła się w 2003.

    W 1990 roku duet został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

    W 2003 album Bridge Over Troubled Water został sklasyfikowany na 51. miejscu listy 500 albumów wszech czasów magazynu Rolling Stone.

    Dyskografia

    • 1964: Wednesday Morning, 3 A.M.
    • 1966: Sounds of Silence
    • 1966: Parsley, Sage, Rosemary & Thyme
    • 1968: The Graduate
    • 1968: Bookends
    • 1970: Bridge Over Troubled Water
    • 1972: Greatest Hits
    • 1981: Concert in Central Park [live]
    • 1993: Early Simon & Garfunkel
    • 1997: Old Friends
    • 1999: The best of Simon & Garfunkel
    • 2001: The Columbia Studio Recordings (1964-1970)
    • 2002: Live From New York City, 1967
    • 2003: The Essential Simon & Garfunkel
    • 2004: Old Friends: Live on Stage

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform