Même Si (What You're Made Of)

Grégory Lemarchal

  • Grégory Jean-Paul Lemarchal (ur. 13 maja 1983 w La Tronche, zm. 30 kwietnia 2007 w Suresnes) – francuski piosenkarz, zwycięzca czwartej edycji programu Star Academy.

    Życie osobiste

    Lemarchal urodził się w La Tronche, a dorastał niedaleko Chambéry jako pierwsze dziecko Laurence i Pierre'a Lemarchal wraz z siostrą Leslie. W wieku dwudziestu miesięcy zdiagnozowano u niego chorobę genetyczną – mukowiscydozę. Od 2005 był związany z modelką Karine Ferri.

    Kariera

    W 1995 został mistrzem Francji w akrobatycznym rocku. W 1998 bez sukcesu wziął udział w show Graines de stars, ale został lokalną gwiazdą.

    Dzięki przyjacielowi w środku czerwca 2004 podpisał kontrakt z producentami francuskiego TV show Star Academy, którzy potrzebowali jeszcze jednego wokalisty. 22 grudnia 2004 Lemarchal wygrał program liczbą 80% głosów, pokonując Lucie Bernardoni.

    Jego debiutancki singel Écris L'histoire w marcu 2005 stał się numerem drugim francuskiej listy przebojów i osiągnął miano platyny. Jego pierwszy album Je Deviens Moi, wydany 18 kwietnia 2005, okazał się natomiast numerem jeden i sprzedał się w liczbie ponad miliona kopii.

    Podczas Muzycznych Nagród stacji NRJ w styczniu 2006 został uznany artystą roku. Wiosną zakończył swoją pierwszą solową trasę koncertową po kraju, a DVD jego występu w Olympii zostało publicznie wydane. W duecie z angielską wokalistką Lucie Silvas stworzył francuską wersję jej hitu What You're Made Of. Même Si stał się numerem dwa na listach przebojów.

    W 2007 ogłosił, że jego stan zdrowia się pogarsza. Lekarze polecili, aby zrobił sobie kilkumiesięczną przerwę. Jednakże 30 kwietnia 2007 Lemarchal zmarł w wyniku komplikacji spowodowanych przez mukowiscydozę.

    Jego historia znajdowała się przez cały tydzień na nagłówkach gazet, a pięć tysięcy fanów przybyło do Chambery, aby położyć kwiaty w dzień jego pogrzebu. 4 maja 2007 został nadany specjalny program telewizyjny w stacji TF1 komentujący jego życie. 10,5 miliona fanów zostało poproszonych o dotacje pieniężne, aby pomóc w badaniach nad znalezieniem leku na chorobę.

    Śmierć Lemarchala wywołała żałobę nie tylko wśród zwykłych ludzi, ale także wśród gwiazd show-biznesu. Wyjątkowo wstrząśnięta odejściem młodego artysty była Nolwenn Leroy, zwyciężczyni drugiej edycji Star Academy. Oprócz niej hołd artyście złożyło wiele innych gwiazd np. Celine Dion, Emmanuel Moire czy Lucie Silvas.

    W listopadzie 2009 ukazał się trzeci album artysty Rêves.

    Dyskografia

    Albumy

    • "Je Deviens Moi" (2005), #1 FR
    • "Olympia 06" (2006), #4 FR
    • "La voix d'un ange" (2007), #1 FR
    • "Rêves" (2009)

    Single

    • "Écris L'histoire" (2005), #2 FR
    • "Je suis en vie" (2005), #17 FR
    • "À corps perdu" (2005)
    • "Même Si" (duet z Lucie Silvas) (2006), #2 FR
    • "Le feu sur les planches" (2006)
    • "De temps en temps" (2007), #1 FR
    • "Le lien" (2007)
    • "Restons amis" (2008)
    • "Je rêve" (2009)
    • " Tu prends" z albumu "Reves"(2009)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform