Emilie Simon

  • Émilie Simon (ur. 17 lipca 1978 w Montpellier) – francuska piosenkarka, wokalistka, producentka, multiinstrumentalistka, przedstawicielka nurtu elektro-pop. W swojej twórczości łączy żywe instrumenty z elektronicznymi brzmieniami.

    Kariera

    Posiada gruntowne przygotowanie muzyczne, studiowała muzykologię na paryskiej Sorbonie, a potem muzykę elektroniczną w Paryskim Instytucie Muzyki i Dźwięku (IRCAM).

    Światowy rozgłos zyskała za sprawą ścieżki dźwiękowej do filmu dokumentalnego "Marsz pingwinów", której jest kompozytorką i na której także wykonuje kilka utworów. Przez krytyków została okrzyknięta francuską Björk. Jest dwukrotną laureatką prestiżowych nagród Victoires de la Musique, a jej muzyka do "Marszu pingwinów" została nominowana do Cezara.

    Émilie Simon wydała dotąd pięć studyjnych albumów. W 2006 ukazała się jej płyta pt. "Végétal", będąca surrealistyczną bajką, której bohaterami są kwiaty i rośliny. Na płycie głos Simon uzupełniają tradycyjne instrumenty: flet, harfa czy wiolonczela.

    Dyskografia

    • Émilie Simon (2003)
    • La Marche de l'empereur (2005) soundtrack do filmu Marsz pingwinów
    • Végétal (2006)
    • The Flower Book (2006) kompilacja
    • À l'Olympia (2007) album live
    • The Big Machine (2009)
    • Franky Knight (2011)
    • Mue (2014)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform