Barclay James Harvest

  • Barclay James Harvest - rockowa grupa brytyjska. Powstała w 1966 roku.

    W muzyce zespołu można odnaleźć ślady Procol Harum, King Crimson, czy The Moody Blues. Muzykę zespołu charakteryzują bogate aranżacje i melodyjność.

    W końcu lat dziewięćdziesiątych muzycy pokłócili się i formacja podzieliła się na dwie. Śpiewający gitarzysta John Lees i śpiewający klawiszowiec Stuart Wolstenholme założyli jedną jej wersję, nazywaną Barclay James Harvest Through The Eyes Of John Lees. A śpiewający basista Les Holroyd i perkusista Mel Pritchard stanęli na czele innej - Barclay James Harvest Featuring Les Holroyd.

    Dwóch członków zespołu nie żyje - Mel Pritchard zmarł na atak serca 28 stycznia 2004.

    Muzycy

    • John Lees (ur. 1947) - śpiew, gitara
    • Les Holroyd (ur. 1948) - śpiew, gitara basowa
    • Stuart Wolstenholme (ur. 1947 - zm. 2010) - śpiew, keyboard
    • Melvin Pritchard (ur. 1948 - zm. 2004) - perkusja

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • 1970 - "Barclay James Harvest"
    • 1971 - "Once Again"
    • 1971 - "Barclay James Harvest and Other Short Stories"
    • 1972 - "Baby James Harvest"
    • 1974 - "Everyone is Everybody Else"
    • 1975 - "Time Honoured Ghosts"
    • 1976 - "Octoberon"
    • 1977 - "Gone to Earth"
    • 1978 - "XII"
    • 1979 - "Eyes of the Universe"
    • 1981 - "Turn of the Tide"
    • 1983 - "Ring of Changes"
    • 1984 - "Victims of Circumstance"
    • 1987 - "Face to Face"
    • 1990 - "Welcome to the Show"
    • 1993 - "Caught in the Light"
    • 1997 - "River of Dreams"

    John Lees' Barclay James Harvest

    • 1999 - ‘’Nexus’’
    • 2013 - ‘’North’’

    Barclay James Harvest featuring Les Holroyd

    • 2002 – ‘’Revolution Days’’

    Albumy koncertowe

    • 1974 - "Live"
    • 1977 - "Live Tapes"
    • 1982 - "Berlin - A Concert for the People"
    • 1988 - "Glasnost"
    • 2002 - "BBC in Concert 1972" koncert
    • 2008 - "After the Day – The Radio Broadcasts – 1974–1976"

    John Lees' Barclay James Harvest

    • 2000 - "Revival Live 1999 - Through the Eyes of John Lees"
    • 2007 - "Legacy"

    Barclay James Harvest featuring Les Holroyd

    • 2003 - "Live in Bonn"
    • 2006 - "Classic Meets Rock" (with Prague Philharmonic Orchestra)

    Albumy kompilacyjne

    • 1972 - "Early Morning Onwards"
    • 1977 - "The Best of Barclay James Harvest Vol. 1"
    • 1979 - "The Best of Barclay James Harvest Vol. 2"
    • 1980 - "Mocking Bird – The Early Years"
    • 1981 - "The Best of Barclay James Harvest Vol. 3"
    • 1985 – "The Compact Story of BJH"
    • 1987 – "Another Arable Parable"
    • 1990 - "Alone We Fly"
    • 1991 - "The Harvest Years"
    • 1992 - "The Best of Barclay James Harvest"
    • 1993 - "Loving Is Easy – Best"
    • 1993 - "Sorcerers and Keepers"
    • 1996 - "Endless Dream"
    • 1997 - "The Best of Barclay James Harvest"
    • 1997 - "Mocking Bird"
    • 1999 - "Master Series"
    • 2000 - "The Collection"
    • 2001 - "Mockingbird"
    • 2001 - "Mocking Bird - The Best of Barclay James Harvest"
    • 2005 - "All Is Safely Gathered In"
    • 2009 - "Sea of Tranguility: The Polydor Years 1974–1997"
    • 2011 - "Taking Some Time On: The Parlophone-Harvest Years (1968-73)"

    Barclay James Harvest featuring Les Holroyd

    • 2006 - "Evolution Years - The Best of Barclay James Harvest featuring the songs of Les Holroyd"

    Single

    • 1968 - Early Morning / Mister Sunshine
    • 1969 - Brother Thrush / Poor Wages
    • 1970 - Taking Some Time On / The Iron Maiden
    • 1971 - Mocking Bird / Vanessa Simmons
    • 1972 - I’m Over You / Child of Man
    • 1972 - Breathless / When the City Sleeps (jako grupa "Bombadil")
    • 1972 - Thank You / Medicine Man
    • 1973 - Rock and Roll Woman / The Joker
    • 1974 - Poor Boy Blues / Crazy City
    • 1975 - Mocking Bird / Galadriel
    • 1975 - Titles / Sweet Jesus
    • 1977 - Rock ’n’ Roll Star (live) / Crazy City
    • 1977 - Hymn / Our Kid’s Kid
    • 1978 - Friend of Mine / Suicide? (live)
    • 1978 - Loving Is Easy / Polk Street Rag (live)
    • 1979 - Love on the Line / Alright Down Get Boogie
    • 1979 - Sip of Wine / Hymn
    • 1980 - Capricorn / Berlin
    • 1980 - Life Is for Living / Sperratus
    • 1981 - Child of the Universe (live) / Back to the Wall
    • 1983 - Just a Day Away / Rock ’n’ Roll Lady (live)
    • 1983 - Waiting for the Right Time (edit and remix) / Blow Me Down
    • 1983 - Ring of Changes (remix) / Blow Me Dow
    • 1984 - Victims of Circumstance / Love on the Line (live)
    • 1984 - I’ve Got a Feeling / Rebel Woman
    • 1986 - He Said Love / On the Wings of Love
    • 1990 - Cheap the Bullet / Shadows on the Sky
    • 1987 - Panic (edited remix) / All My Life
    • 1990 - Welcome to the Show / If Love Is King
    • 1990 - Halfway to Freedom / African (live)
    • 1990 - John Lennon’s Guitar / The Life You Lead
    • 1992 - Stand Up / Is It Really True

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform