Daniel Lavoie

  • Daniel Lavoie, właściwie Gérald Lavoie (ur. 17 marca 1949 roku w Dunrea, w prowincji Manitoba, w Kanadzie) – kanadyjski piosenkarz, aktor, kompozytor i autor tekstów piosenek.

    Życiorys

    Urodził się w małej wiosce Dunrea w prowincji Manitoba jako najstarszy z sześciorga dzieci, ma dwóch braci i jedną siostrę oraz dwie siostry pochodzenia indyjskiego, adoptowane przez jego rodziców. Jego matka - gospodyni domowa i sklepikarka, była muzykiem i we wczesnych latach uczyła go grać na fortepianie. Swoją edukację muzyczną kontynuował we francuskojęzycznej szkole jezuitów na przedmieściu Św. Bonifacego w Winnipeg, w prowincji Manitoba. W 1967 r. Lavoie jako autor tekstu piosenki wygrał konkurs 'Młodzieńcza siła' organizowany przez Société Radio-Canada na udział we francuskojęzycznym programu telewizyjnym Jeunesse, który przyniósł mu pierwszy duży rozgłos. Mając dwadzieścia lat przyjął imię Daniel i przeniósł się do Montrealu. W latach 1969-70 w grał na fortepianie w pubach i barach. W 1973 r. ukazał się jego pierwszy singiel "J'ai quitté mon île", który odniósł sukces także w Brazylii i Portugalii. Jego pierwszy album "Nirvana bleu" (1979) stał się bardzo popularny. Stał się ulubieńcem Teatru Montparnasse w Paryżu w 1980 r. Wielkim wydarzeniem była jego rola Frollo w bardzo udanym musicalu Notre-Dame de Paris (1998-99), a piosenka "Belle" wykonywana wraz z Garou i Patrickiem Fiori stała się hitem.

    Żonaty z Louise Dubuc. Mają troje dzieci; dwóch synów Matthieu (ur. 1974) i Josepha (ur. 1988) oraz córkę Gabrielle (ur. 1984).

    Dyskografia

    • A court terme (1975)
    • Berceuse pour un lion (1976)
    • Nirvana bleu (1979)
    • Cravings (1981)
    • Aigre doux, how are you? (1981)
    • Tension Attention (1983)
    • 10 sur 10 (1984)
    • Vue sur mer (1986)
    • Tips (1986)
    • Olympia (1987)
    • Long courrier (1990)
    • Douce heure (1991)
    • Here in the heart (1992)
    • Woman to man (1994)
    • Où la route mène/ Ici (1995)
    • Live au Divan Vert (1997)
    • Comédies Humaines (2004)
    • Moi, mon Félix (2005)
    • Docteur Tendresse (2007)

    Filmografia

    filmy kinowe/wideo

    • 2002: Księga Ewy (The Book of Eve) jako Johnny Brancusi
    • 1994: Powrót Tomka Oszukańca (The Return of Tommy Tricker) jako biznesmen
    • 1991: Le fabuleux voyage de l'ange

    filmy TV

    • 1999: Notre-Dame de Paris jako Frollo

    seriale TV

    • 2005: Félix Leclerc jako Félix Leclerc
    • 1980: Boogie-woogie 47 jako Jean Lorion

    filmy krótkometrażowe

    • 1990: Entre l'effort et l'oubli

    Linki zewnętrzne

    • Daniel Lavoie w bazie Internet Movie Database (IMDb) (ang.)
    • Daniel Lavoie w bazie filmweb.pl
    • Daniel Lavoie w Internetowej Bazie Filmowej (fdb.pl)
    • Daniel Lavoie fanclub PL https://www.facebook.com/DanielLavoiePolska

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform