Gallows Pole

Jimmy Page

  • James Patrick Page, OBE (ur. 9 stycznia 1944) – gitarzysta rockowy, współtwórca zespołu Led Zeppelin. W plebiscycie magazynu Rolling Stone zajął 9. miejsce na liście 100 największych gitarzystów wszech czasów w roku 2003.

    Biografia

    Przed Led Zeppelin

    Urodził się 9 stycznia 1944 roku w Heston (hrabstwo Middlesex) w Wielkiej Brytanii. Pierwsze lata życia spędził na farmie wujka w Northamptionshire, by ostatecznie osiąść w Epsom, Surrey.

    Stephen Davis w nieautoryzowanej monografii Led Zeppelin, zatytułowanej Hammer of the Gods, na którym kwartet skiffle'owy z trzynastoletnim Jimmym Page'em w składzie wykonuje utwory "Mama Don't Want to Skiffle Anymore" i "In Them Ol' Cottonfields Back Home". Na filmie widać, że Jimmy już wówczas grał na gitarze Hoffman Senator, o której Davis pisał, że była kolejnym instrumentem, po gitarze hiszpańskiej, na którym grał młody Jimmy Page.

    Kilka lekcji u nauczyciela w pobliskim Kingston-On-Thames dało mu niewiele. Gitarę nosił do szkoły, by samodzielnie się uczyć na przerwach z poznanym w owym czasie przyjacielem Jeffem Beckiem. Page nie zwracał się wtedy w stronę rock and rolla.

    Udzielał się w kilku małych zespołach z Epsom, pierwszym ważniejszym był zespół Neil Christian & The Crusaders, Jimmy rozstał się jednak szybko z grupą ze względu na zły stan zdrowia.

    W tym samym czasie rozpoczął naukę malarstwa w szkole plastycznej, rezygnując z niej w 1963 roku, gdy podjął pracę jako muzyk sesyjny. W Londynie szybko stał się bardzo popularnym muzykiem – jego partie można odnaleźć na nagraniach m.in. The Who, Donovana, Them, The Kinks, czy The Rolling Stones. W czasie pracy w studio nagrał i wyprodukował swój własny singel "She Just Satisfies". Zawarł też znajomość z Erikiem Claptonem.

    Po odejściu Claptona z The Yardbirds w 1965 Page'owi proponowano dołączenie do grupy. Ten jednak polecił Yardbirdsom swego kolegę Jeffa Becka, by już w rok później (będąc zmęczonym rolą muzyka do wynajęcia) dołączyć ostatecznie do zespołu, którego ofertę wcześniej odrzucił, jako gitarzysta basowy.

    Gdy grupa w 1968 rozpadła się, Jimmy wraz ze znanym studyjnym basistą Johnem Paulem Jonesem, wokalistą Robertem Plantem oraz perkusistą Johnem Bonhamem stworzył zespół, the New Yardbirds, nazwany ostatecznie Led Zeppelin.

    Po rozpadzie Led Zeppelin

    Po rozpadzie zespołu Led Zeppelin (spowodowanym śmiercią perkusisty) w 1980 roku Page rozpoczął karierę solową.

    W 1981 roku przez krótki czas współpracował z Alanem White'em i Chrisem Squire'em z zespołu Yes, lecz nie pojawiło się żadne oficjalne nagranie tego "zespołu", nazywanego często przez fanów XYZ.

    Jego pierwszym solowym nagraniem była ścieżka dźwiękowa do filmu Death Wish II (Życzenie Śmierci II). Po wspólnej trasie koncertowej u boku Roya Harpera w 1984 Jimmy wraz z Paulem Rodgersem, Tonym Franklinem i Chrisem Slade'em założył grupę The Firm, która po wydaniu dwóch albumów przestała istnieć.

    W 1993 Page nagrał wraz z Davidem Coverdale'em album o tytule Coverdale and Page, rok później wydał płytę No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded, będącą efektem wspólnego występu z Robertem Plantem dla MTV Unplugged. Późniejsze wydawnictwo Walking into Clarksdale zamyka listę dokonań tego duetu.

    Kolejnymi projektami Page'a były między innymi eksperyment z raperem Puff Daddym i koncertowe nagranie powstałe przy współpracy The Black Crowes.

    Jimmy Page zaznaczył swą obecność w wielu rankingach najlepszych gitarzystów rockowych wszech czasów, m.in. jego solówka do utworu Stairway to Heaven znalazła się na 1. miejscu na liście 100 Greatest Guitar Solos sporządzonej przez magazyn Guitar World.

    24 sierpnia 2008 wystąpił wraz z Leoną Lewis na ceremonii zakończenia Igrzysk Olimpijskich w Pekinie wykonując "Whole Lotta Love".

    31 grudnia 2008 otrzymał tytuł szlachecki decyzją królowej Wielkiej Brytanii, Elżbiety II.

    30 września 2014, Page (który nie miał żadnej solowej trasy koncertowej od 1988), ogłosił, że założy nowy zespół i będą wykonywać materiał obejmujący całą jego karierę. "Jeżeli znów miałbym zacząć koncertować, to zrobiłbym to z muzykami, którzy nie są rozpoznawalni. Jeszcze nie założyłem zespołu, ale zrobię to w przyszłym roku." Mówił również o swoim podejściu do przyszłego koncertowania: "Gdybym miał zagrać jeszcze raz, chciałbym połączyć materiał ze wszystkich etapów mojej kariery. Chciałbym cofnąć się zarówno do bardzo dawnych czasów z The Yardbirds, ale też nie pominąłbym nowego materiału. Mam nadzieję, że będę miał okazję grać wszystko co potrafię np. instrumentalną wersję Dazed and Confused itd..”

    Instrumentarium

    • gitary elektryczne[10]
      • 1958 Fender Telecaster – podarunek od Jeffa Becka, używana w latach 1968–1969, wykorzystana do nagrania solówki w Stairway to Heaven;
      • 1959 Gibson Les Paul Standard #1 – ulubiona gitara Page'a, grał na niej przez cały okres działalności Led Zeppelin;
      • 1958 Gibson Les Paul Standard #2 – używana zamiennie z powyższą;
      • Danelectro – złożona przez Jimmy'ego z dwóch gitar Danelectro;
      • Gibson "Black Beauty" Les Paul Custom – ukradziona w 1970;
      • Gibson EDS-1275 Doubleneck – dwugryfowa gitara do wykonań m.in. Stairway to Heaven na żywo;
      • 1973 Gibson Les Paul Standard – wykorzystywana od 1973;
      • 60s Lake Placid Blue Fender Stratocaster – chrzest bojowy przeszła w 1979;
      • Gibson SG – używana od 1980 (bardzo rzadko);
      • Fender 10-String 800 Pedal Steel – dziesięciostrunowa gitara stalowa.
    • gitary akustyczne[10]
      • Gibson J-200 Acoustic – używana podczas nagrywania Led Zeppelin;
      • Martin D-28 Acoustic – po raz pierwszy użyta w 1970;
      • Giannini 12-String Acoustic – jak wyżej;
      • Harmony Acoustic

    Wybrana dyskografia

    • 1982 Death Wish II
    • 1984 The Honeydrippers: Volume One
    • 1987 Lucifer Rising and Other Sound Tracks
    • 1988 Outrider
    • 1993 Coverdale and Page – z Davidem Coverdale'em
    • 1994 No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded – z Robertem Plantem
    • 1998 Walking into Clarksdale – jak wyżej
    • 2000 Live at the Greek – z The Black Crowes

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform