Nina Zilli

  • Maria Chiara Fraschetta, znana jako Nina Zilli (ur. 2 lutego 1980 w Piacenzie) – włoska piosenkarka i autorka tekstów.

    Biografia

    Nina Zilli urodziła się 2 lutego 1980 roku w Piacenzie, we Włoszech.

    W 2001 roku zadebiutowała jako VJ w stacji MTV Italy.

    W 2009 roku stworzyła dla siebie pseudonim artystyczny Nina Zilli, łącząc nazwisko swojej matki z imieniem piosenkarki Niny Simone.

    11 września 2009 roku ukazał się jej debiutancki EP Nina Zilli, który został wydany przez wytwórnię Universal Music.

    W lutym 2011 roku otrzymała dwie nominacje do nagrody 2011 TRL Awards w kategorii Najlepszy image i Włosi robią to lepiej.

    W styczniu 2012 roku, Zilli została wybrana jedną z uczestników sekcji Wielkich artystów na Festiwalu Piosenki Włoskiej 2012, gdzie wykonała piosenkę „Per sempre”.

    Drugi studyjny album Zilli L'amore è femmina, został wydany 15 lutego 2012 roku.

    26 maja w Baku, podczas Konkursu Piosenki Eurowizji 2012, wystąpiła w finale konkursu z piosenką „L'amore è femmina” i ostatecznie zajęła 9. miejsce z dorobkiem 101 punktów.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • 2010 – Sempre lontano
    • 2012 – L'amore è femmina

    EP

    • 2009 – Nina Zilli

    Single

    • 2009 – „50mila”
    • 2009 – „L'inferno”
    • 2009 – „L'amore verrà”
    • 2010 – „L'uomo che amava le donne”
    • 2010 – „Bacio d'a(d)dio”
    • 2012 – „Per sempre”
    • 2012 – „L'amore è femmina”
    • 2012 – „Per le strade”
    • 2012 – „Una notte”
    • 2014 – „Uno di quei giorni” (wraz z J-Ax'em)
    • 2015 – „Sola”

    Teledyski

    • 2009 – „50mila”
    • 2009 – „L'amore verrà”
    • 2010 – „L'uomo che le donne amava”
    • 2010 – „50mila” (nowa wersja)
    • 2010 – „Bacio d'(d) dio”
    • 2012 – „Per sempre”
    • 2012 – „L'amore è femmina”
    • 2012 – „Una notte”
    • 2015 – „Uno di quei giorni” (wraz z J-Ax'em)
    • 2015 – „Sola”

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform