Byc Tak Blisko

Kasia Kowalska

  • Katarzyna Kowalska (ur. 13 czerwca 1973 w Sulejówku) – polska piosenkarka, kompozytorka, autorka tekstów piosenek i producentka. Członkini Akademii Fonograficznej ZPAV. Sprzedała ponad milion sześćset płyt w Polsce.

    Kariera muzyczna

    Lata 90.

    Karierę rozpoczęła w zespole Roberta Amiriana Evergreen. Potem współpracowała z zespołami Human, Fatum, Piersi, Hetman czy Talking Pictures, z którym nagrała płytę. Podczas koncertu w warszawskim klubie Stodoła w 1993 zauważyła ją Katarzyna Kanclerz z Izabelin Studio. 12 września 1994 ukazała się debiutancka płyta Kasi Kowalskiej zatytułowana Gemini (łac. bliźnięta), po czym wokalistka wyruszyła w trasę koncertową z Edytą Bartosiewicz. Kolejne single z płyty – Wyznanie, Jak rzecz, Oto ja, Kto może to dać – zostały przebojami i sprawiły, że Gemini osiągnęła status podwójnej platyny. W tym samym roku wystąpiła jako support przed Bobem Dylanem podczas jego dwóch koncertów w Polsce. W 1995 wystąpiła na festiwalu w Sopocie z premierową piosenką A to co mam, która szybko stała się przebojem. Za występ, podczas którego wykonywała również starszą piosenkę Jak rzecz, otrzymała zarówno Grand Prix jak i Nagrodę Publiczności.

    20 listopada 1995 ukazała się koncertowa płyta Koncert inaczej, będąca rejestracją kilku występów. W ciągu miesiąca album uzyskał status platynowej płyty.

    W 1996 z utworem Chcę znać swój grzech (Why should I) reprezentowała Polskę w konkursie Eurowizji w Oslo, zajmując 14. miejsce. W tym samym roku nagrała piosenkę do ścieżki dźwiękowej disneyowskiego filmu animowanego Dzwonnik z Notre-Dame.

    30 września 1996 ukazała się trzecia płyta Kowalskiej zatytułowana Czekając na..., której producentem został Kostek Joriadis. Album promowany był przez single Coś optymistycznego i Tak mi ciebie brak oraz trasę koncertową, sponsorowaną przez firmę Casio. Album Czekając na... uzyskał status platynowej płyty już przed oficjalną premierą.

    W 1997 wystąpiła w filmie Nocne graffiti w roli narkomanki Moniki. Na ścieżce dźwiękowej do filmu znalazła się jej premierowa piosenka Straciłam swój rozsądek. W tym samym roku Kasia wraz z Kostkiem Yoriadisem nagrała piosenkę w duecie zatytułowaną Jeśli chcesz kochanym być. Był to ostatni ich wspólny projekt.

    8 czerwca 1998 ukazała się płyta Pełna obaw, która osiągnęła status platynowej płyty, promowana przez single Co może przynieść nowy dzień (nagrodzony statuetką Fryderyka), Wyrzuć ten gniew, Pełni obaw oraz Jesteś odrobiną szczęścia. 8 listopada 1999 ukazała się edycja specjalna tej płyty.

    Od roku 2000

    13 listopada 2000 na rynek trafiła płyta 5 poprzedzona singlem Nobody. Miesiąc po premierze album uzyskał status złotej płyty, następnie ukazały się kolejne single: Być tak blisko i Będę jak.

    W 2001 Kowalska wystąpiła na festiwalu w Opolu z premierową piosenką Starczy słów, gdzie otrzymała Superjedynkę za najlepszą płytę rockową. Pod koniec roku wokalistka otrzymała nagrodę MTV Europe Music Awards w kategorii najlepszy polski artysta.

    14 października 2002 ukazał się jej szósty album Antidotum, promowany przez single Antidotum i Pieprz i sól, który szybko stał się złotą, a następnie platynową płytą.

    W 2003 Kasia Kowalska wzięła udział w kampanii radia RMF FM mającej na celu walkę z piractwem. Na specjalną płytę, której cena wynosiła 9,99 PLN, wokalistka nagrała dwa covery: Widzę twoją twarz' (oryg. Listen to your heart Roxette) i Mniejsze zło (oryg. All by myself Céline Dion).

    26 lipca 2004 do stacji muzycznych trafił singel To co dobre, a w sierpniu 2004 wyjechała do Tokio na sesję zdjęciową do swojej siódmej płyty, która ukazała się 13 września 2004 pt. Samotna w wielkim mieście, i promowana była przez single To co dobre, Prowadź mnie i Domek z kart. 6 grudnia 2004 do sklepów trafiła specjalna edycja kolekcjonerska tej płyty, do której dołączono singel Magia tych świąt zawierający m.in. film z pobytu Kasi w Tokio. Za ten album w 2005 zdobyła Superjedynkę w kategorii najlepsza płyta rockowa.

    16 grudnia 2006 do rozgłośni radiowych trafiła piosenka Dlaczego nie!, promująca polski film o tym samym tytule.

    Ósma płyta wokalistki Antepenultimate miała premierę 10 listopada 2008, a promowały ją utwory A ty, czego chcesz?, Miłość, trzeźwość i pokora (do tej piosenki nie nakręcono jednak teledysku) i Spowiedź, do którego premiera teledysku odbyła się 7 maja 2009 na oficjalnej stronie internetowej Kasi Kowalskiej, a telewizyjną premierę miał on 24 maja.

    6 listopada 2009 ukazała się reedycja jej ostatniej płyty, wzbogacona o drugą płytę z dodatkowymi piosenkami oraz materiałem wideo.

    7 listopada 2010 r. Kasia wraz z zespołem towarzyszącym wystąpiła w studiu im. Agnieszki Osieckiej gdzie zaprezentowała swoje interpretacje utworów Grzegorza Ciechowskiego, nieżyjącego już lidera zespołu Republika. Koncert ukazał się na płycie "Kowalska-Ciechowski-Moja krew". Grzegorz Ciechowski był producentem jej debiutanckiej płyty Gemini oraz muzycznym mentorem.

    Pod koniec listopada 2012 miała miejsce premiera nowego singla zatytułowanego "Ikar". Piosenka promuje książkę Katarzyny Błeszyńskiej "Miłosne konstelacje". 27 lipca 2014 roku wokalistka wystąpiła podczas trasy koncertowej Lata Zet i Dwójki w Toruniu.

    Życie prywatne

    Ma córkę Aleksandrę (ur. 2 maja 1997) ze związku z muzykiem Kostkiem Joriadisem i syna Ignacego (ur. 24 czerwca 2008) ze związku z perkusistą Marcinem Ułanowskim.

    Współpracownicy

    Obecny zespół

    • Jerzy Runowski – gitara
    • Jerzy Markuszewski – perkusja
    • Bartłomiej Kapłoński – gitara
    • Paweł Grudniak – gitara basowa

    Byli współpracownicy

    • Sebastian Piekarek – gitara
    • Krzysztof Patocki – perkusja
    • Michał Dąbrówka – perkusja
    • Marcin Ułanowski – perkusja
    • Tomasz Krzyżaniak – perkusja
    • Radosław Owczarz – perkusja
    • Agnieszka Trzeszczak – perkusja
    • Adam Sztaba – instrumenty klawiszowe
    • Michał Grymuza – gitara
    • Wojciech Olszak – instrumenty klawiszowe
    • Wojtek Pilichowski – gitara basowa
    • Maciej Gładysz – gitara
    • Wojciech Puzon Kuzyk – gitara basowa

    Dyskografia

    Albumy

    Lista OLiS istnieje od 2000 roku, dlatego albumy wydane wcześniej nie są na niej odnotowane.

    Single

    Inne single

    • 1995 Zgubiony dom – singel promocyjny filmu Awantura o Basię
    • 1995 Ave Maria – maxi-singel świąteczny
    • 1996 Modlitwa Esmeraldy – singel promocyjny filmu Dzwonnik z Notre Dame
    • 1996 Chcę znać swój grzech - Why should I – singel festiwalowy Eurowizja 1996
    • 1997 Straciłam swój rozsądek – singel promocyjny filmu Nocne graffiti (SLiP: 2 miejsce)
    • 1997 Jeśli chcesz kochanym być (feat. Kostek Yoriadis) – singel promocyjny składanki Piątki na piątki w Radiu Zet (SLiP: 31 miejsce)
    • 1998 I będziesz znów kochać – singel promocyjny składanki Piątki na piątki w Radiu Zet vol2 (SLiP: 46 miejsce)
    • 1999 Chcę zatrzymać ten czas – singel promocyjny płyty Lato, Przyjaźń, Coca–Cola piosenka jest polską wersją utworu – First Time nagranego dla reklamy Coca Coli w 1987 przez Robin Beck.
    • 1999 Cicha noc – maxi-singel świąteczny
    • 2001 Starczy słów singel festiwalowy Premiery Opole 2001 (SLiP: 41 miejsce)
    • 2003 Widzę twoją twarz – singel promocyjny płyty RMF FM – moja i twoja muzyka (SLiP: 69 miejsce)
    • 2003 Mniejsze zło – singel promocyjny płyty RMF FM – moja i twoja muzyka
    • 2006 Dlaczego nie – singel promocyjny filmu Dlaczego nie! (SLiP: 8 miejsce)
    • 2010 Twój czas – singel promocyjny Banku Millennium
    • 2012 Kwiaty we włosach – singel promocyjny płyty Klenczon Legenda
    • 2012 Ikar – singel promocyjny Miłosne konstelacje

    Inne wydane projekty muzyczne

    • 1992 – z płyty Genoside Flood and Field (For the Common Man): "Hearts"
    • 1992 – z płyty Talking Pictures Talking Pictures: "The Road", "Epiloque", "Tears For Sorrow", "Song For You"
    • 1993 – z płyty Fatum Demon: "Demon", "Moja modlitwa", "E-77", "Krzyczę", "Deszczowa piosenka"
    • 1994 – z płyty Hetman Co jest Grane !?: "No Woman No Cry"
    • 1994 – z płyty Piersi i przyjaciele 60/70: "Gdybyś kochał hej", "Umówiłem się z nim na dziewiątą"
    • 1995 – z płyty Dżem List do R. na 12 głosów vol. 2: "Modlitwa III – pozwól mi"
    • 1999 – z płyty Lato Przyjaźń Coca-Cola: "Mniejsze zło"
    • 1999 – z płyty Energy Energy: "Powiedz ile"
    • 2000 – z płyty Tyle słońca, koncert poświęcony A. Jantar: "Jak w taki dzień deszczowy", "Radość najpiękniejszych lat"
    • 2001 – z płyty Claudia – miłość rozkwita latem: "Żyć coraz pewniej"
    • 2001 – z płyty Wojciech Pilichowski Pi: "Goo Goo", "Masz odwagę"
    • 2002 – z płyty Pomóż mi: "Pomóż mi"
    • 2009 – z płyty Breakout Festiwal 2007 - Wysłuchaj mojej pieśni Panie: "Gdybyś kochał, hej!", "Poszłabym za tobą", "W co mam wierzyć"
    • 2009 – z płyty 40 lat Woodstock: "Proud Mary", "Whom The Bells Tolls"
    • 2011 – z płyty Projekt Republika - Przystanek Woodstock 2011: "Tak, tak... to ja!", "Nie pytaj o Polskę"
    • 2012 – z płyty Klenczon Legenda – "Kwiaty we włosach"
    • 2013 – z płyty Panny wyklęte – "Niezłomni"
    • 2014 – z płyty Panny wyklęte: wygnane vol. 1 – "Wstań i walcz"

    Filmografia

    • 1997 – Nocne graffiti (reż. Maciej Dutkiewicz)

    Udział w innych teledyskach

    • 1994 – Edyta Bartosiewicz Koziorożec
    • 1997 – Kasia Nosowska i Kazik Zoil
    • 2005 – Krzysztof Kiljański i Kayah Prócz ciebie nic
    • 2012 – Hey Wilk vs kot (impresja Marcina Żabiełowicza)

    Nagrody

    • 2011
      • Platynowa płyta "Kowalska/Ciechowski: Moja krew"
      • Superjedynka: SuperArtysta
    • 2010
      • Platynowa płyta (Antepenultimate)
      • Wykonawca Dekady 2000–2010
      • Superjedynka: wokalistka roku
      • Złoty Dziób Radia Wawa: wokalistka roku
    • 2009
      • Złota płyta (Antepenultimate)
      • Nominacja do Superjedynki: artysta roku[18]
    • 2005
      • Superjedynka: płyta rock (Samotna w wielkim mieście)
      • Złota płyta (Samotna w wielkim mieście)
    • 2003
      • Superjedynka: płyta rock (Antidotum)
      • Platynowa płyta (Antidotum)
    • 2002
      • Polskie Internetowe Nagrody Muzyczne: polska wokalistka roku, najlepszy polski teledysk 2001 roku (Starczy słów), najlepsza polska strona internetowa artysty (www.kasiakowalska.com.pl)
    • 2001
      • Platynowa płyta (5)
      • MTV Europe Music Awards: najlepszy polski artysta
      • Superjedynka: płyta rock (5)
    • 1998
      • Fryderyki: nagroda publiczności (Co może przynieść nowy dzień)
    • 1997
      • Brązowy Otto czytelników magazynu Bravo
    • 1995
      • Bursztynowy Słowik i Słowik Publiczności na festiwalu w Sopocie (Jak rzecz i A to co mam)
      • Fryderyki: piosenka roku (A to co mam)
    • 1994
      • Fryderyki: debiut roku (Gemini)

    Udział w reklamach

    • 2010 – reklama Banku Millennium pod hasłem "Już czas poczuć radość, jaką daje dom"[19].

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform