Mission Of Love

Jason Donovan

  • Jason Sean Donovan w Malvern, Melbourne, w stanie Wiktoria w Australii) – australijski aktor i piosenkarz.

    Życiorys

    Wczesne lata

    Jest synem australijskiego aktora Terence'a Donovana, który ma angielski i irlandzkie pochodzenie. Po separacji i rozwodzie rodziców, jego ojciec w 1972 roku przejął pełną opiekę nad 4-letnim Jasonem i wychował go na własną rękę. Donovan nie miał żadnego kontaktu z matką od czasu rozwodu.

    Rok po rozwodzie matka ponownie wyszła za mąż za Johna McIntosha, z którym ma trzy córki: Katherine, Olivię i Stephanie. Jego przyrodnia siostra Stephanie McIntosh grała w Sąsiadach.

    Uczęszczał De La Salle College Malvern.

    Kariera

    W wieku dwunastu lat wystąpił w australijskiej operze mydlanej Skyways (1980). Popularność przyniosła ma rola Scotta Robinsona w australijskiej operze mydlanej Sąsiedzi (Neighbours, 1986-89), za którą został uhonorowany nagrodami Logie (1987) i Silver Logie (1988). Zagrał także w telefilmie wojennym Bohaterowie (The Heroes, 1988) z Cameronem Daddo, dramacie wojennym Przysięga krwi (Blood Oath, 1990) u boku Bryana Browna, Terry'ego O'Quinna, Russella Crowe i Deborah Kary Unger oraz komedii Słońce, Księżyc i Gwiazdy (The Sun, the Moon and the Stars, 1996) z Angie Dickinson.

    W 1988 roku Donovan wyjechał do Londynu, gdzie rozpoczął karierę piosenkarza, podpisując kontrakt z wytwórnią Mushroom Records w Australii, oraz z PWL w Wielkiej Brytanii. Jego pierwszy singiel "Nothing Can Divide Us" (Nic nie może nas rozdzielić), został napisany i wyprodukowany przez zespół produkcji Stock Aitken Waterman. Osiągnął piąte miejsce w Wielkiej Brytanii. Jego debiutancki album Ten Good Reasons (1989) zdobył ogromną popularność w wielu krajach świata, trafił na szczyt listy najlepiej sprzedających się płyt w Wielkiej Brytanii i wylansował takie przeboje jak Especially For You (Specjalnie dla Ciebie) w duecie z Kylie Minogue, Too Many Broken Hearts oraz cover hitu Sealed with a Kiss, który w 1962 roku wykonywał Brian Hyland.

    W 1991 odniósł sukces na londyńskiej scenie West End rolą Józefa w biblijnym musicalu Andrew Lloyda Webbera Józef i cudowny płaszcz snów w technikolorze (Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat), a singel z piosenką "Any Dream Will Do" trafił na pierwsze miejsce listy przebojów w Wielkiej Brytanii. W latach 2004-2005 występował na scenie London Palladium w City of Westminster ze spektaklem dla dzieci Iana Fleminga Chitty Chitty Bang Bang, a dwa lata później odbył tournée z przedstawieniem Stephena Sondheima Sweeney Todd. W 1992 roku wygrał proces sądowy i otrzymał odszkodowanie w wysokości dwustu tysięcy funtów szterlingów za zniesławienie przez magazyn The Face, który opublikował informację, iż Donovan jest gejem.

    W 1999 roku jego kariera uległa załamaniu, gdy ujawniono jego uzależnienie od narkotyków (przez dwa lata miał problemy z uzależnieniem od kokainy). Cierpiał też z powodu łuszczycy.

    W 2009 roku Donovan występował jako Tick (Mitzi) w australijskim musicalu "Priscilla, królowa pustyni" w Palace Theatre w Londynie.

    Życie prywatne

    Spotykał się z Kylie Minogue (1984-89), Denice D. Lewis (1989) i Ericą Baxter (1994-96).

    Dyskografia

    single

    • 1988: Nothing Can Divide Us – #5 Wielka Brytania/#3 Australia
    • 1988: Especially for You (duet z Kylie Minogue) – #1 Wielka Brytania/#2 Australia
    • 1989: Too Many Broken Hearts – #1 Wielka Brytania/#7 Australia
    • 1989: Sealed with a Kiss – #1 Wielka Brytania/#8 Australia
    • 1989: Every Day (I Love You More) – #2 Wielka Brytania/#43 Australia
    • 1989: When You Come Back to Me – #2 Wielka Brytania/#40 Australia
    • 1990: Hang On To Your Love – #8 Wielka Brytania
    • 1990: Another Night – #18 Wielka Brytania
    • 1990: Rhythm of the Rain – #9 Wielka Brytania/#44 Australia
    • 1990: I'm Doing Fine – #22 Wielka Brytania
    • 1991: R.S.V.P – #17 Wielka Brytania/ #97 Australia
    • 1991: Any Dream Will Do – #1 Wielka Brytania/ #92 Australia
    • 1991: Happy Together – #10 Wielka Brytania
    • 1991: Joseph Mega Remix – #13 Wielka Brytania (piosenki z programu Joseph Megamix)
    • 1992: Mission Of Love – #26 Wielka Brytania
    • 1992: As Time Goes By – #26 Wielka Brytania
    • 1993: All Around The World – #41 Wielka Brytania
    • 2007: Share My World (wyd. 11 czerwca)

    albumy

    • 1989: Ten Good Reasons – #1 Wielka Brytania/# 5 Australia
    • 1990: Between The Lines – #2 Wielka Brytania
    • 1993: All Around The World – #27 Wielka Brytania
    • 2012: Sign of Your love

    składanki

    • 1989: The Other Side Of Jason Donovan (Japonia)
    • 1991: Greatest Hits – #9 Wielka Brytania
    • 1991: Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat (musical soundtrack z 1991 roku; London Revival Cast) – #1 Wielka Brytania
    • 2000: The Very Best Of Jason Donovan
    • 2006: The Greatest Hits – #80 Wielka Brytania

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform