Maria João

  • Maria João (ur. 27 czerwca 1956 roku w Lizbonie) to portugalska wokalistka jazzowa. Jest ona często mylona z modelką Maria João, która zasłynęła swym wizerunkiem na okładce Sports Illustrated Swimsuit Edition w 1987 roku.

    Jest ona znana z łączenia "tradycyjnego" jazzu z elementami muzyki etnicznej, nowoczesnej oraz awangardowej. Podążając za jej wszystkimi wydanymi do tej pory albumami, nie zabrakło na nich elementów innych gatunków, włączając w nie m.in. muzykę elektroniczną i symfoniczną.

    W swój twórczości Maria współpracowała z wieloma artystami, wśród których byli Manu Katche, Trilok Gurtu, Wolfgang Muthspiel oraz Kai Eckhardt. Najczęściej jednak tworzyła wraz z pianistą Mário Laginha.

    Dyskografia

    • Quinteto Maria João (1983)
    • Cem Caminhos (1985)
    • Conversa (1986)
    • Looking for Love (1989)
    • Alice (1992)
    • Sol (1992)
    • Danças (1994)
    • Fábula (1996)
    • Cor (1998)
    • Lobos, Raposas e Coiotes (1999)
    • Chorinho Feliz (2000)
    • Mumadji (2001)
    • Undercovers (2003)
    • Cinco; Saxofour & Maria Joao (2005)
    • João (2005)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform