Dilemma

Akcent

  • Akcent – rumuński zespół muzyczny tworzący muzykę dance i pop, powstały w 1999 roku.

    Historia

    Rumuński zespół Akcent powstał w 1999. Stworzył go Adrian Claudiu Sana, DJ z radia Contact, który tym samym rozpoczął własny projekt. Chwilę potem dołączyła do niego Ramona Barta i razem wydali album „Senzatzia” („Sensation”). Singiel z płyty „Ultima vara” („Last summer”) stał się przebojem rumuńskiej listy przebojów.

    Dwa lata później, w 2001 zespół przeszedł reorganizację. Dotyczyła ona nie tylko składu, który stworzyli sami mężczyźni, ale również stylu muzyki i samego wyglądu. Wydali oni swój pierwszy album „In culori” („In Bright Colors”), a singiel „Ti-am Promis” („I Promised you”) promował płytę. Album bardzo szybko uzyskał status platynowej płyty.

    Po dwóch latach od swojego pierwszego albumu Akcent wydał kolejny – „100 BPM”, który oznaczał puls człowieka w trakcie pocałunku. „Buchet de trandafiri” („Rose Bouquet”), „Suflet pereche” („Soul Mate”) to najlepsze single z tej płyty, które szybko stały się hitami.

    W 2004 został podpisany kontrakt z wytwórnią Media Records Italy. Wydali ponadto singiel „Azi plang numai eu” („I’m the only one crying today”), który został zamieszczony na kompilacji Gigi d’Agostino „Benessere”. Wydali również swój trzeci album „Poveste de viata” („Life story”).

    Międzynarodowy sukces zespołu przyniósł z kolei album „S.O.S.”. Singiel „Dragoste de inchiriat”, wydany w Europie jako „Kylie”, zajmował pierwsze miejsca na listach przebojów Holandii, Francji, Finlandii, Grecji czy też Turcji. Zaraz po tym wydarzeniu wydali kolejny, przeznaczony już na międzynarodowy rynek, album French Kiss with Kylie, który zawierał hity „Kylie”, „JoKero”, „French Kiss” (2006). Resztę roku Akcent spędził na tournée po Rosji.

    Po powrocie do kraju w 2007 zespół rozpoczął pracę nad albumem w stylu lat 80. „King of Disco” to tytuł zarówno albumu, jak i tytuł singla promującego tę płytę. Teledysk do utworu został nagrany w Bukareszcie i był hołdem dla teledysku Madonny „Open Your Heart”. Sama wokalistka wystąpiła w klipie w stroju z innego jej teledysku „Hung Up”. W tym samym roku sporo czasu zespół spędził na promocji w Polsce, Rosji oraz na północy Europy.

    W 2008 Marius Nedelcu opuścił zespół, aby rozpocząć solową karierę. Opóźniło to nieco wydanie ich nowego singla „Umbrela ta” („Your Umbrella”), który ukazał się w sieci. Reszta zespołu, czyli trójka Adrian Claudiu Sana, Mihai Gruia oraz Sorin Stefan Brotnei nagrała również singiel „Stay with Me”, wydany w kilku wersjach – w zależności od kraju wydania.W sierpniu 2013 z zespołu odeszli Mihai Gruia i Sorin Brotnei. Ostatecznie w grupie pozostał tylko Adrian Sana, wykonujący muzykę nadal pod tą nazwą.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2000: Senzatzia
    • 2002: În Culori
    • 2003: 100 BPM
    • 2004: Poveste de Viaţă
    • 2005: S.O.S.
    • 2006: Primul Capitol
    • 2006: French Kiss with Kylie
    • 2008: King of Disco
    • 2009: Fara Lacrimi
    • 2009: True Believers

    Single

    • "Ultima Vara" (2000)
    • "Ti-am promis" (2002)
    • "Prima iubire" (2002)
    • "French Kiss" (2002)
    • "In culori' (2002)
    • "Buchet de trandafiri" (2003)
    • "Suflet pereche" (2003)
    • "Azi Plang Numai Eu" (I’m the Only One Crying Today)” (2004)
    • "Poveste de viata" (2004)
    • "Spune-mi(Hei Baby)" (2004)
    • "Dragoste de inchiriat"/Kylie (2005)
    • "Jokero" (2005)
    • "Kylie" (2006)
    • "9 Mai"/French Kiss (2006)
    • "Phonesex" (2007)
    • "King of Disco" (2007)
    • "Let's Talk About It" (2007)
    • "Umbrela ta" (2008)
    • "Stay with me" (2008)
    • "On and On" (2008)
    • "Lover's Cry" (2008)
    • "That's My Name" (2009)
    • "Happy People Happy Faces" (2009)
    • "How Deep Is Your Love" (2009)
    • "Make Me Shiver (Wanna Lick Your Ear)" (2010)
    • "Love Stoned" (2010)
    • "Spanish Lover" (feat. Dollarman) (2010)
    • "My Passion" (2010)
    • "Feelings On Fire" (feat. Ruxandra Bar) (2011)
    • "I'm Sorry" (2011)
    • "Chimie Intre Noi" (2012)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform