Nic nas nerozdeli (Just Another Day)

Helena Vondrackova

  • Helena Vondráčková (ur. 24 czerwca 1947 w Pradze) – czeska piosenkarka, aktorka i prezenterka telewizyjna.

    Podczas czterdziestoczteroletniej kariery muzycznej stała się gwiazdą estrady skali ogólnoświatowej. Jej łączna dyskografia osiągnęła nakład prawie 200 mln sprzedanych płyt.

    Biografia

    Karierę rozpoczęła w 1964 r. wygrywając konkurs "Szukamy nowych talentów" wykonując utwór G. Gershwina "The Man I Love". Jeszcze w tym samym roku nagrała w studio utwór "Červená řeka" ("Red River"). W 1965 w muzyce zdobyła nagrodę Złotego Słowika i od tego momentu jej kariera zaczęła energicznie się rozwijać.

    Koncertowała nie tylko w swoim kraju, ale także poza jego granicami, co z powodzeniem czyni do chwili obecnej. Publiczność mogła posłuchać jej głosu m.in. w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Kanadzie, Brazylii, Australii oraz we wszystkich krajach Europy. Dwukrotnie wystąpiła w Carnegie Hall w Nowym Jorku. Krytyk New York Times napisał o niej jako o "drugiej Barbrze Streisand".

    Wydała kilkadziesiąt albumów (solowe, kompilacje, kolekcje, składanki itp.). Wiele z nich zostało nagrodzonych srebrnymi, złotymi i platynowymi płytami. W 2007 otrzymała od światowej wytwórni Universal Music diamentową płytę za całokształt kariery

    Nagrała kilka tysięcy programów telewizyjnych. Występowała również w wielu musicalach, począwszy od partii Fantyny w czeskiej wersji musicalu Les Misérables z 1992 roku. Ukoronowaniem jej związków z musicalem jest "The Broadway Album" z najsłynniejszymi musicalowymi hitami. Ukazał się w wersji angielskiej i czeskiej, zostając wysoko doceniony przez krytyków.

    Za całokształt kariery została w 2001 r. członkiem Salonu Sławy. Dostała wiele prestiżowych nagród w Czechach (wcześniej Czechosłowacji) oraz innych krajach świata.

    Przez 44 lata kariery nagrała ponad ponad tysiąc piosenek z czego wiele stało się wielkimi hitami. Ma w swoim repertuarze światowe standardy. Śpiewa w wielu stylach i gatunkach muzycznych. Dysponuje czterooktawowym głosem z bardzo wysokim C, które ze względu na uwarunkowania fizjologiczne powinno już zaniknąć, ale ciągle się utrzymuje.

    W rozgłośniach radiowych w Czechach i na Słowacji jej piosenki są grane średnio co 7 minut, można je także usłyszeć w wielu rozgłośniach w Europie i na świecie.

    Śpiewa po czesku, angielsku, niemiecku, polsku, rosyjsku, francusku, słowacku, włosku, łacinie i japońsku.

    W 2009 roku nakładem wydawnictwa Prószyński i S-ka ukazała się polska edycja jej autobiografii: Wspominam i niczego nie żałuję (Vzpomínám a ničeho nelituji, 2005). Książka dotarła na 7. miejsce listy bestsellerów w Polsce. Wydany w tym roku album CD+DVD Helena Live (Universal Music) uplasował się na 2. miejscu oficjalnej listy sprzedaży Międzynarodowej Federacji Przemysłu Muzycznego (IFPI), zaraz za Celebration Madonny.

    Helena Vondráčková została uznana za ikonę homoseksualistów, stając się w latach 2009 oraz 2010 zwyciężczynią plebiscytu Gay Stars w kategorii Gay Personality. W 2010 roku wystąpiła jako gość oraz członek jury Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Popularnej w Witebsku (Białoruś).

    Życie prywatne

    W 1983 r. wyszła za mąż za niemieckiego basistę Helmuta Sickela. Wzięli rozwód w 2001 r. W 2003 r. poślubiła młodszego o siedem lat przedsiębiorcę, Martina Michala. Helena Vondráčková utrzymuje przyjacielskie kontakty z polską gwiazdą muzyki pop – Marylą Rodowicz. Obie gwiazdy śpiewały w latach 70 wspólnie piosenkę Rodowicz pt. "Małgośka".

    Jest siostrą aktora i piosenkarza Jiříego Vondráčka oraz ciotką aktorki i piosenkarki Lucie Vondráčkovej.

    Taniec z gwiazdami

    Artystka wzięła udział w VI edycji polskiej odsłony Tańca z gwiazdami w TVN. Wcześniej brała udział w słowackiej wersji programu – Let's dance. Odpadła w 9. odcinku tańcząc jive'a, zajmując 6 miejsce. W polskiej edycji piosenkarka tańczyła razem z Milanem Plačko – swoim partnerem ze słowackiej wersji. Odpadli w 5. odcinku po zatańczeniu salsy. Wystąpiła także w niemieckiej edycji programu śpiewając utwór Samba (Wer weiss Wie).

    Oficjalna dyskografia

    Kolekcja – 16 CD

    (cykl cyfrowo zremasterowanych utworów Heleny, wydany w 16 częściach na CD)

    DVD

    Filmografia

    • 1968 – Šíleně smutná princezna
    • 1972 – Zpívající film
    • 1975 – Romance za korunu
    • 1978 – Jen ho nechte ať se bojí
    • 1982 – Revue na zakázku
    • 1984 – Barandovské nokturno aneb jak film tančil a zpíval
    • 1992 – Trhala fialky dynamitem
    • 1998 – Deník těhotné doby
    • 2003 – Kamenak 2
    • 2007 – Szecherezada
    • 2014 – Gympl

    Musicale

    • 1992 – Les Miserables (w roli Fantyny) – Czechy / Teatr Narodowy
    • 2005 – Cats (w roli kocicy Grizabelli) - Czechy
    • 2006 – Hello, Dolly! (w roli gł.) – Słowacja
    • 2009 – Mona Lisa (w roli matki) – USA / Broadway
    • 2010 – Baron (w roli Eveliny) – Czechy / Teatr Hybernia w Pradze

    Podkład głosu w filmach

    • 1994 – Calineczka (Czechy, USA, Niemcy)

    Helena Vondráčková o sobie, inni o niej, książki

    • 1995 – Golden Kids – Jak se sešli, rozešli a zase sešli (Jak sie spotkali, rozpadli i ponownie spotkali) – Historia Golden Kids
    • 1997 – Helena Vondráčková – Unter der Asche meiner Liebe ist noch Glut (Pod popiołem mojej miłośći jest jeszcze żar)
    • 2000 – Dobytí ráje (Zdobycie raju) – Helena Vondráčková & Karel Gott w Nowym Jorku – Reportaż
    • 2002 – Helena o sobě a slavní o Heleně (Helena o sobie i sławni o Helenie)
    • 2003 – Božská Helena konečně šťastná? (Boska Helena w końcu szczęśliwa?) – Oczyma dziennikarek gazet brukowych
    • 2003 – Božská Helena může být šťastná? (Boska Helena może być szczęśliwa?) – Oczyma dziennikarek gazet brukowych
    • 2005 – Helena 40 let na vrcholu (Helena 40 lat na szczycie)
    • 2005 – Vzpomínám a ničeho nelituji (Wspominam i niczego nie żałuje) – autobiografia
    • 2006 – Vzpomínám a ničeho nelituji (Wspominam i niczego nie żałuje) – autobiografia, reedycja z 2005 roku
    • 2006 – Gottland (polskie wydanie) autorstwa Mariusza Szczygła – Helena Vondráčková jest jedną z bohaterek opowieści o XX wieku w Czechach. W 2007 książka wyszła w Czechach, gdzie zdobyła listy bestsellerów.
    • 2008 – Golden Kids – 40 let s legendou
    • 2008 – Zlaty a Cesky Slavik
    • 2008 – Lesk a spina showbiznesu
    • 2009 – Wspominam i niczego nie żałuję – autobiografia, polska wersja

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform