Chamillionaire

  • Chamillionaire, właściwie Hakeem Seriki (ur. 28 listopada 1979 w Houston w stanie Teksas) – amerykański raper nigeryjskiego pochodzenia, znany też jako King Koopa. Dyrektor generalny wytwórni muzycznej Chamillitary Entertainment.

    Jego pierwszy oficjalny album, The Sound of Revenge, wydany w październiku 2005 w USA, osiągnął status platynowej płyty, a pochodzący z niego singel "Turn It Up" znalazł się w pierwszej dziesiątce Billboardu. Drugi singel "Ridin'" osiągnął duży sukces i znalazł się na pierwszym miejscu stu najpopularniejszych utworów w Stanach Zjednoczonych. Chamillionaire wydał również dwa albumy z białym raperem znanym jako Paul Wall z którym to współpracował w wytwórni płyt Swishahouse. Jego druga płyta Ultimate Victory została wydana w 2007 roku.

    W maju 2010 roku raperowi urodziło się pierwsze dziecko.

    14 Lutego 2014 roku wraz z wydaniem nowego utworu oznajmił, że pracuje nad nowym albumem Poison

    Dyskografia

    • The Sound of Revenge (2005)
    • Ultimate Victory (2007)
    • Ammunition (2012)
    • Elevate (2013)
    • Reignfall (2013)
    • Get Ya Mind Correct (2002, z Paul Wallem)
    • Controversy Sells (2005, z Paul Wallem)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform